Usvajanje izveštaja o radu javnih preduzeća u 2014. godini i njihovih programa rada za 2015. godinu, odluke o ukidanju dveju agencija zbog štednje, kao i nekoliko odluka iz oblasti urbanizma, na jučerašnjoj sednici jagodinske gradske Skupštine, trajalo je - 12 minuta. Odbornici su jednoglasno usvojili sve predložene tačke, za reč se nije javio niko od prisutnih 23, a niko nije bio ni - uzdržan.

Slika sa jučerašnjeg zasedanja u Jagodini je uobičajena još od njenog konstituisanja u ovom sazivu, maja 2012. godine. Tada je je za predsednika izabran Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije i narodni poslanik.

I dok se u drugim lokalnim parlamentima predstavnici građana bore za reč, vodeći višečasovne, neretko i višednevne polemike i rasprave, Jagodina ima osobeno viđenje parlamentarizma i demokratije. Prosečnih pola sata, koliko su sednice trajale u početku, s vremenom se svelo na svega desetak minuta, sve sa uvodnom reči i prozivkom prisutnih.

Predsednik Skupštine izjavljivao je u više navrata za medije da je to posledica jedinstva i sloge između predstavnika pozicije i opozicije, kao i činjenice da oni na sednice dolaze "pripremljeni i dobro upoznati s materijalom".

SASTAV Skupština ima 31 odbornika. Vladajuća koalicija JS-SPS-PUPS 24, a ostali su iz opozicije - sa liste DS-Zajedno za Srbiju njih troje, i četvoro bivših predstavnika SNS, koji od juče nastupaju kao samostalni odbornici, nakon što je SNS, pre oko mesec dana, doneo odluku da ih isključi, zabranivši im da govore u njeno ime.

- Pred ovu, kao i svaku drugu sednicu, imali smo nekoliko sastanaka sa odbornicima drugih stranaka. Svi odbornici su imali učešće u radu i svako od njih se upoznao sa predloženim dnevnim redom. Mi tako radimo više godina. Dešavalo se da predstavnici opozicije kažu da neka tačka ne može na dnevni red. Uvek saslušamo i uvažimo njihove argumente. Dnevni red sastavljamo zajednički, svi odbornici, i pozicije i opozicije, a odbornici imaju priliku da kasnije pojasne pred kamerama ključne tačke koje su na sednici usvojili - kazao je juče Marković za "Novosti".

Za angažovanje u gradskom parlamentu odbornici i članovi opštinskih komisija ne primaju ni dinara nadoknade, niti im se isplaćuju dnevnice i putni troškovi. Gradski oci ovaj potez vide kao domaćinsko ponašanje i izvor značajnih ušteda u gradskoj kasi. Isto važi i za većnike i članove upravnih i nadzornih odbora.