Prema ocenama znalaca, somborsko Narodno pozorište najbolja je domaća teatarska kuća izvan Beograda već decenijama. Ovaj teatar kreativnim uzletima neretko prevazilazi i ostvarenja prestoničkih ansambala.

Narodno pozorište u Somboru proslavilo je 132 godine postojanja. Zahvaljujući njemu Sombor je i u najteže vreme protekle decenije zadržao građanski duh.

- Danas je naše pozorište kuća sa 57 zaposlenih, od kojih je 15 stalnih članova ansambla. Učestvujemo na svim važnim festivalima i pratimo pozorišne trendove, uz saradnju sa najznačajnijim domaćim rediteljima - naglašava Mihajlo Nestorović, upravnik. - On dodaje da su glumci posvećeni poslu i svom pozorištu, te da na probe svi dolaze spremni i nema izostajanja.Sve to daje i dobar rezultat, pa zato poznati reditelji vole da dođu i da rade ovde, objašnjava upravnik, inače, i sam akademski glumac.

U Somboru se godišnje odigra oko 130 predstava. Ovde se uvek znalo ko u kojoj loži sedi, gde je čije mesto... Grad ima preko 50.000 stanovnika a svake godine 26.000 gledalaca poseti neku od predstava.

- Svetski prosek posete teatru u gradovima koje imaju pozorište je do pet odsto. Naše predstave, praktično, gleda pola grada - ponosan je Nestorović.

U prethodnoj sezoni u Somboru su imali šest premijera a isto toliko planiraju u narednoj godini. Tu su, naravno, i gostovanja i drugih pozorišta na somborskoj sceni. Za svoj rad Somborci su dobili su niz priznanja, među kojima je i nagrada "Kapetan Miša Anastasijević".

Zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave, i pomoći donatora, sponzora, ovaj teatar uspešno funkcioniše. Sredstvima iz gradskog budžeta nedavno su izvedeni zamašni radovi na unutrašnjosti i eksterijeru zgrade. Naime, u potpunosti je renoviran postojeći enterijer NPS, pa su tako zamenjene brokatne tapete u Velikoj sali, tapacirane fotelje u gledalištu, kompletno ofarbana fasada i unutrašnji zidovi. Zamenjene su keramičke pločice i renovirani su sanitarni čvorovi, oluci, daske na sceni...