KONCERTOM čuvenog u svetu Harlem gospel hora preksinoć na Trgu slobode otvoren je 14. Festival uličnih svirača, koji će trajati još danas.

Nesvakidašnji muzički događaj okupio je oko 7.000 Novosađana na centralnom gradskom trgu. Glavni program večeri počeo je pozdravnom besedom direktora festivala, Borislava Beljanskog, i zamenika ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Gordona Duguda, koji su se složili da kultura i muzika govore jezikom razumljivim u svakom delu planete.

Gospel muzika je svima dobro poznata, kao izvorište moderne pop muzike, bluza, soula i rokenrola. Zato su i najveći hitovi ovog žanra - „Amazing Grace“ i „Oh Happy Day“ dobro poznati svima, pa i Novosađanima, koji nisu štedeli grla i dlanove prateći veličanstveni pevački sastav i majstorije vrsnih vokalnih umetnika iz srca najvećeg američkog grada.

I pre zvaničnog početka manifestacije, centar Novog Sada su još od ranih popodnevnih sati preplavili umetnici odeveni u živahne boje, naoružani dobrim raspoloženjem i osmesima.

Na iznenađenje šetača, sa tri balkona u Zmaj Jovinoj ulici zasvirali su muzičari. Posle tri zasebne numere, Candy uince, La banda i trio Dani-Ale-Zar su zajednički odsvirali i poznatu temu Nina Rote, iz filma „Kum“.

Novo iznenađenje usledilo je samo koji minut kasnije, kada se na Trg slobode parkirala Kombi bina, kao pokretni punkt Festivala uličnih svirača. Iz šarenog vozila je izletela italijanska muzička družina „Kamilokromo bit bend“ i okupljenoj masi isporučila najlepše darove u vidu zaraznog sving džeza u novom ruhu, sa duvačkom sekcijom, di-džejem i pevačem.

Pola sata posle opšte igranke podno spomenika Miletiću šareni kombi je otputovao dalje, a njegovo mesto je zauzeo Meksikanac Rulas Kecal sa perkusijama i vatrenim figurama, ukazujući na tradiciju svojih predaka Acteka i njihovo božanstvo - pernatu zmiju Kecilkoatl.

Deci je najzanimljiviji bio vremešni, ali vrlo živahan i nadasve živopisan čovek-orkestar „Brdmen“, iz Italije, povremeno maskiran šarenim ptičijim likovima, a sve vreme predan afričkim ritmovima sa desetinama zvečki i udaraljki. Svojom muzikom ispričao je Novosađanima priču o sebi.

Poklonici romantične italijanske gradske kulture uživali su u nastupu virtuoznog dueta na harmonici i klarinetu, Danielea Mutina i Alesandra Federika, a kasnije su se sva tri rimska majstora muzike našla u istom sastavu.


PROGRAM DANAS

Zmaj Jovina Ulica:

19:00 - Kandy Kuince

20:00 - Daniele Mutino e Alessandro Federiko

21:00 - Rulas Kuetzal

22:30 - Trio Montuori-Mutino-Federiko

00:00 - Rulas Kuetzal

TRG SLOBODE:

17:00 - Princ Marcipan

19:00 - Kaudio Montuori - Birdman

20:00 - Jam Station

21:15 - D Hoods

22:30 - Džipsi mafija

23:45 - Ultra zvučni sešn