GORNjI MILANOVAC - Čitav gurmanski svet zainteresovali smo za srpske specijalitete od testisa svih jestivih životinja. Kroz našu „Mud(R)ijadu“, belih bubrezi postali su čuveni ne samo zbog izvanrednog ukusa, već i zato što su oni prirodni seksualni stimulansi, afrodizijaci - ne krije ponos Ljubomir Ljupče Erović (51), osnivač manifestacije koja se redovno održava već čitavu deceniju.

I mesto održavanja je nesvakidašnje - „Srpski Holivud“, na rudničkom brdu Straževica kod Gornjeg Milanovca, gde je stecište avangardnih filmadžija koje je utemeljio umetnik Ivan Jakovljević, poznatiji pod pseudonimom Ivo Car.

- Na ovoj „Mud(R)rijadi“ učestvovalo je dvadesetak takmičarskih ekipa, više inostranih nego srpskih: iz Norveške, Velike Britanije, Finske, Islanda, SAD i Rusije. Od naših, oprobali su se kulinari iz Beograda, Niša, Loznice, Kraljeva, Čačka, Gornjeg Milanovca... a pobednik je ekipa „Kod Mrša“ iz Čačka - kaže Erović, napominjući da je za muzički deo bio zadužen bend „NLO“ sa Rudnika.

Predsednik žirija, već petu godinu zaredom, bila je Ana Veksler, režiserka iz Bostona, koja se u svojim emisijama i dokumentarnim filmovima isključivo bavi istraživanjima ishrane po svim meridijanima, naročito one neobične...

Na inicijativu medijskog stručnjaka Pitera Fridmana, urađena je digitalna knjiga recepata od belih bubrega, iza koje je stala jedna londonska izdavačka kuća, a američko-britanska produkcija „Vajs“ o događaju na Straževici snimala je dokumentarni film.

SVETSKI GURMANLUCI


- PRIJATELjI iz Australije donesu ili pošalju testise od kengura i noja, Grci od vepra, Mađari od vepra i pevca. Bude ih i od magarca... Danci baš zavoleše „Mud(R)ijadu“, pa prave koktel od testisa - kaže Erović.

Inače, upravo zahvaljujući ovom šampionatu, u Srbiji se prvi put obrela i Džo Fuertes Najt, poznata učesnica kulinarskih emisija na mnogim globalnim TV stanicama, koja je ovde - revijalno - spremala testise od bika: specijalitet koji je naučila od naših kulinara.