PALIĆ - Nezadovoljni Palićani negoduju što je antena „Telekoma“ postavljena na krovu „Roda marketa“, koji se nalazi u samom centru naselja i u objektu koji je zaštićeno kulturno i istorijsko dobro. Ono što ih je dodatno razljutilo je to što je postavljanje bazne stanice počelo pre nego što je stigla saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika i obavljena procena uticaja na životnu sredinu, što je i gradska Služba za zaštitu životne sredine okarakterisala kao prestup.

- Pomoći ćemo da se nađe neko drugo mesto za postavljanje bazne stanice, ali nećemo dozvoliti da to bude na objektu u centru naselja, u neposrednoj blizini i turističkog i naseljenog dela Palića - kategoričan je Tibor Bogmar, sekretar MZ Palić.

U „Telekomu“, pak, kažu da se bazne stanice postavljaju na zahtev korisnika koji žele jači signal mobilne telefonije i da prema urađenim studijama, nema opasnosti od zračenja po stanovništvo.

- Smanjuje se opasnost od zračenja što je korisnik bliži stanici - objašnjava Dragan Samardžić iz „Telekom Srbija“. - Na ovoj lokaciji nije bilo stanica u blizini od 150 metara, tako da je polje vrlo malo, a stručne procene pokazuju da one neće doći ni do desetog dela graničnih vrednosti koje su propisane. Zaista nema potrebe da se stanovništvo plaši.

To su potvrdili i u gradskoj Službi za zaštitu životne sredine.

- Merenje na sedam mernih tačaka oko planirane stanice pokazalo je da su sve vrednosti za stanicu od 900 megaherca ispod graničnih, te su sa aspekta struke svi uslovi ispunjeni - dodaje Gordana Gavrilović iz resorne gradske službe.


NE ODUSTAJU

I pored svih uveravanja, građani stoje iza namere da osujete postavljanje stanice i smatraju da operateri treba da pojačavaju već postojeće, a ne da podižu druge, naročito ne u centru naselja.