DUNAV bi, kod Novog Sada, za 15 dana mogao ponovo da bude blokiran brodovima „Dunav grupa agregata“. Radnici kompanije, nezadovoljni time što su potraživanja za neisplaćene zarade i ostale obaveze veća od pola miliona dinara, najavili su da bi, ukoliko u ovom roku ne počnu razgovori gradskih vlasti i poslovodstva preduzeća, mogli opet blokirati Dunav.

Radnici nekadašnjeg „Heroj Pinkija“, kako objašnjava Novica Cvetković, na sastanku su doneli odluku da s protestima sačekaju još 15 dana, iako im poslodavac duguje već 20 plata, kao i 10 troškova za ukrcavanje na brod. Uz ovo, zdravstvene knjižice im nisu overene više od tri godine, a ni radni staž im nije povezan još godinu više.

- Sve je stalo i sve je zamrlo - ogorčen je Cvetković. - Obraćali smo se poslovodstvu, ali oni čekaju da bude usvojen unapred pripremljen plan reorganizacije. Ako se taj plan usvoji, firma bi mogla da počne da radi. Do tada, međutim, mi radnici ostajemo bukvalno na ivici egzistencije. Ljudi nemaju para da dođu na posao, moraju biti i do 15 dana na vodi, a da pritom nemaju od čega da žive, pošto se novac za ukrcavanje, takozvana hranarina, ne dobija redovno.

S druge strane, međutim, vlasnik kompanije Borovica je objasnio da su „Dunav grupa agregati“ podelili sudbinu većine sličnih kompanija, kao i da radnici nisu radili dve godine, a da, i pored toga, dobijaju neki novac od kompanije. Uz ovo, dodao je Borovica, firma bi, čak i da nije u problemima u kojima se našla, teško opstala u ovakvom privrednom ambijentu, jer 90 odsto profita dobija od iskopavanja šljunka i peska, a potražnja za ovim materijalom je pala za 90 odsto.


NIJE PRVI PUT

Radnici „Agregata“ su, inače, već u nekoliko navrata brodovima blokirali plovni put na Dunavu. Ova reka poslednji put blokirana je brodovima zbog duga od šest neisplaćenih zarada, nepovezanog radog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica. Sada su se, kako kažu radnici, ponovo stekli uslovi da se na sličan način traži rešenje problema.