SUBOTICA - I pored preporuke gradonačelnika i Gradskog veća Subotice da se zbog teške ekonomske situacije za deset do 20 odsto smanje plate funkcionerima i direktorima javnih i javno-komunalnih preduzeća, pojedine firme i dalje isplaćuju iste zarade.

Odluku grada mnogi UO još nisu usvojili, a pojedini, poput preduzeća „Pogrebno“ i „Park Palić“, jasno su je odbili.

Po mišljenju UO preduzeća „Pogrebno“, čija direktorka Vesna Prćić mesečno zarađuje 119.000 dinara, gradonačelnik i Gradsko veće na ovaj način krše Zakon o radu.

- Odluku smo doneli jednoglasno, između direktorke i UO je sklopljen ugovor o zaradi i to se ne može tek tako promeniti jednim predlogom - objašnjavaju u „Pogrebnom“ i dodaju da je preporuka protivzakonita jer je Skupština grada telo koje ima osnivačka prava i daje saglasnost za rad preduzeća.

Vesna Prćić je u „Pogrebnom“ zaposlena od 2000. godine, a od pre tri godine pored pravnih poslova obavlja i funkciju direktora.

- Iz budžeta dobijamo naknadu za troškove uređenja i održavanja groblja, dok sve ostalo, pa i zarade, idu na teret poslovanja - ističe Vesna Prćić. - O stavu UO smo obavestili gradonačelnika, i verujem da će UO prihvatiti sve naloge osnivača kada način bude prilagođen zakonima. Naravno, prihvatićemo i sve mere štednje koje Vlada Srbije bude donela.

U JP „Park Palić“ kažu da je odluka odbijena jer plata direktora Gorana Gabrića iznosi 88.000 dinara i ne spada u one koje dodatno treba smanjivati.

Preporuka gradonačelnika još nije realizovana ni u JP „Parking“, gde kažu da će „predlog poštovati, ali UP iz objektivnih razloga još nije doneo tu odluku“.

SANKCIJE GRADSKE VLADE

POŠTO Gradsko veće usvaja programe rada javnih preduzeća i prosleđuje ih odbornicima Skupštine grada na usvajanje, moguće je, kao vid sankcije, da programi preduzeća koja se oglušuju u ovaj predlog ne budu prihvaćeni.