U četvrtak uveče počinje tradicionalni, 13. po redu, Festival uličnih svirača, koji će u 20 časova otvoriti ulična povorka i nastup internacionalnog umetnika Lea Basija na Trgu slobode u Novom Sadu.

Festival će trajati do subote, na njemu će nastupiti oko 200 izvođača iz celog sveta, od Sjedinjenih Američkih Država do Australije. Umetnički programi odvijaće se na Trgu slobode, Pozorišnom trgu, u Katoličkoj porti, Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici i na Bulevaru Mihajla Pupina.

Najveća zvezda festivala, Leo Basi, predvodiće uličnu povorku građana koja će se kretati Bulevarom Mihajla Pupina i Ulicom Modene do Trga slobode. Na istom mestu, u petak od 21 čas, ovaj umetnik izvešće svoju predstavu modernog cirkusa „Utopija“.

- Prvi put dolazim u Srbiju i to mi pričinjava veliko zadovoljstvo. Imam ogroman apetit za drugim kulturama i izuzetno sam otvoren i radoznao. O Srbiji mislim da je puna iskrenih ljudi, ponosnih na svoju kulturu, kao što se ja ponosim onim što radim - kaže zvezda ovogodišnjeg Festivala Leo Basi.

Među učesnicima Festivala iz inostranstva biće nemačka akrobatska trupa Cirk Dosole, španska plesna atrakcija Svingdihentes, australijski žongler Leopardmen, kao i italijanski performer Danijele Vila.

Od regionalnih predstavnika nastupiće zagrebački čovek-orkestar Magister Ludi Med Bend i rege sastav „Dža Baleberoši“ iz Prijedora.

Uporedo sa Festivalom uličnih svirača, održava se i projekat „Cirkus kao način života“ pod pokroviteljstvom Evropske komisije, koji je humanitarnog karaktera, a namenjen je najsiromašnijim mladim građanima Novog Sada. Oni će kroz radionice modernih cirkuskih veština sa instruktorima iz Francuske dobiti priliku da otpočnu novo životno poglavlje, jer ih pored nastupa na Festivalu uličnih svirača očekuju i nastupi na drugim sličnim manifestacijama širom Evrope. Projekat se uporedo sprovodi u četiri grada - Tirani, Gračanici, Varaždinu i Novom Sadu.

SATNICA - U ČETVRTAK

17.00 - Danijele Vila, instalacija „Suveniri“, Katolička porta

17.30 - Leopardmen, Trg slobode

18.00 - „Svingdihentes“, Zmaj-Jovina ulica

18.30 - „Cirk d solej“, Trg slobode

19.00 - Leopardmen, Zmaj-Jovina ulica

20.00 - OTVARANjE FESTIVALA, ulična povorka, Bulevar Mihajla Pupina

21.00 - Leo Basi, Trg slobode

SATNICA - U PETAK

7.30 - Leopardmen, Trg slobode

18.00 - Cirk d solej, Pozorišni trg

19.00 - „Svingdihentes“, Pozorišni trg

20.00 - Mark Rejni (Niš), Zmaj-

-Jovina ulica

21.00 - Leo Basi, predstava „Utopija“, Trg slobode

21.30 - „Kokblokers“ (Kragujevac), Katolička porta

23.00 - „Gruv“ (Novi Sad), Pozorišni trg