OSIM što veličinom od skoro 300 kvadrata dominira Kisačkom ulicom, kuća na broju 20 ni po čemu ne odaje utisak da je baš tu, pre više od 100 godina, živeo najpoznatiji član porodice Marić, čuvena matematičarka Mileva. Spomenik kulture nije označen čak ni spomen-pločom, a novac za makar ovo minimalno obeležje, ni ove godine nije obezbeđen.

Obnova kuće je još na dugom štapu, jer se za to čeka saglasnost šest naslednika Mileve i njenog mnogo slavnijeg muža Alberta Ajnštajna, koji su zakonski vlasnici kuće, a koji su, da slučaj bude još komplikovaniji, raštrkani svud po svetu.

- Još 2007. zakonski naslednik kuće, Bernard Cezar Ajntšajn, unuk Alberta Ajnštajna i Mileve Marić, posredstvom advokata obratio se Gradu Novom Sadu izrazivši spremnost da taj objekat pokloni Novosađanima, s tim da se u jednoj od prostorija napravi muzej posvećen njegovim babi i dedi - objašnjavaju za "Novosti" u Gradskoj kući.

Uslov za to je bio da se adaptacija uradi gradskim novcem, odnosno da Grad preuzme i finansiranje održavanja te svojevrsne spomen-sobe. Ovaj naslednik kuće slavnih naučnika je, međutim, u međuvremenu preminuo i njegov predlog nije realizovan.

BRIGA STANARA IAKO je pre sedam godina, kao spomenik kulture, stavljena pod zaštitu države, o porodičnoj kući Mileve Marić zasada brinu jedino njeni stanari. Čine to skromno, u okviru svojih mogućnosti i bez ikakvog nagoveštaja da bi jednog dana ona mogla postati spomenik ženi koju mnogi smatraju pravim tvorcem teorije relativiteta.

Posle toga, gradska administracija se, pismenim putem, obratila njegovim naslednicima i obavestila ih o ranije izraženoj Bernardovoj volji, zamolivši ih da se i sami izjasne po tom predlogu. Odgovori, međutim, do danas nisu stigli.

- S obzirom na to, odnosno na činjenicu da Grad nije vlasnik kuće, nema ni zakonskog osnova da se to zdanje obnovi, a svakako bi trebalo - jasno je saopštila gradska vlast.

Mada je za to bilo najava, oronula kuća slavne naučnice ove godine, nažalost, neće dobiti ni spomen-ploču, mada bi taj potez grad bez većih prepreka mogao da realizuje. O tome se, zasad, rečeno nam je, samo razmišlja, a određene poslove i oko tog objekta obavlja gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture.

- Naša stručna služba radi istraživanje i evidentiranje zatečenog stanja svih spomen-obeležja na teritoriji grada - kažu u Zavodu. - Na osnovu dobijenih podataka i izvršene revizije sačiniće se program prioriteta, koji će biti unešen u program za naredni period. Cilj je pokretanje inicijative i obezbeđenje sredstava za obnovu karakterističnih obeležja, kojim će biti obuhvaćena i spomen-ploča na kući Mileve Marić.


ZA GAVRILA - PRIVATNO

U NOVOM Sadu je, nedavno, pokrenuta privatna inicijativa da se prikupi novac za obnovu rodne kuće Gavrila Principa u Grahovu. Mada nema nikakve veze sa gradskim budžetom, ni ona, naravno, nije prošla bez zamerki, pre svega zato što je pokretač zamenik gradonačelnika Borko Ilić, čija porodica je, starinom, iz tog gradića u BiH. Ilić za "Novosti" kaže da bi isto učinio i za Milevinu kuću, samo da je rešeno pitanje vlasništva.