LOZNICA - Sigurno smo jedan od retkih gradova u Srbiji i regionu koji, uprkos teškim vremenima, nije zadužen ni dinar iako se neprestano unapređuje infrastruktura u gradu i selima. Završavaju se jedni poslovi, a počinju novi, uz racionalan broj zaposlenih u lokalnoj administraciji, koja je po efikasnosti u vrhu u Srbiji. Nije bez razloga naša lokalna samouprava, po zvaničnim ocenama jedna od nekoliko sa najboljim ambijentom za investitore iz zemlje i inostranstva.

Ovako razgovor za “Novosti” započinje Vidoje Petrović, treći put na funkciji gradonačelnika, koji, mada njegova stranka ima više od trećine odbornika u lokalnom parlamentu, smatra da čelnog čoveka isključivo treba da biraju sugrađani neposrednim izjašnjavanjem, kako je on izabran 2004. godine.

- Za relativno kratko vreme, uradili smo novo obdanište, najsavremenije u Srbiji, gradsku toplanu, bazene, nova vodovodna postrojenja, povećali mrežu vodosnabdevanja, kompletno rekonstruisali mnoge ulice i puteve, trgove, opremili škole i sportske terene, parkove, trim-staze, restaurirali Vukovu spomen-kuću i čitav prostor znamenitog mesta Tršić - nabraja Petrović ono što je urađeno. Spisku dodaje i izdašnu pomoć učenicima i studentima, talentovanim sportistima, kulturnim delatnicima, i oko 150 ljudi koji svakodnevno dolaze po obrok u ovdašnje narodne kuhinje. - To, naravno, nije bilo lako uraditi, a da budžet ne bude zadužen, ali uspeli smo i zato je svako novo delo nama utoliko draže.

PODSTICAJ - Sada, kada država objektivno mora da kreše delove budžeta, pa i onaj koji se tiče subvencija, mi imamo svoj, koji je podstrek svima koji žele da rade i imaju valjane ideje i mogućnost redovnog vraćanja novca, koji im dajemo po najpovoljnijim mogućim uslovima - kaže Petrović.
- Sve što je u našoj nadležnosti značajno je unapređeno, što se vidi i po zdravstvenoj zaštiti otkako smo preuzeli osnivačka prava u Domu zdravlja, čineći velika spremanja i u središtu ustanove, ali i u svim seoskim ambulantama i stanicama.

Petrović naglašava da će u ovoj godini, pored ostalog, novo ruho dobiti Banja Koviljača, od puteva i ulica do završetka sportske dvorane, kod OŠ “Vera Blagojević”, koju su nekadašnje vlasti započele još pre dve decenije.

- Mnoštvo toga smo zatekli pre devet godina u gotovo beznadežnom stanju, ali smo uspeli da jedan po jedan problem, rešavamo i to nam je, hvala bogu, pošlo za rukom, našim radom, domaćinskim ponašanjem i uz svesrdnu pomoć države - kaže Petrović.

- On ističe da pare iz Beograda ne bi stizale da Lozničani na svakom poslu nisu pokazali da vode računa baš o svakom dinaru. - U kontaktu sam sa najmanje 15 potencijalnih investitora iz Evrope, računajući da će, uskoro, biti dobrih vesti i za nova radna mesta, utoliko pre što imamo opremljenu industrijsku zonu kraj same granice sa RS i BiH. Uz dovođenje odeljenja i drugih državnih fakulteta, osim Tehničkog fakulteta iz Novog Sada, stvaranje uslova za zapošljavanje, trenutno su nam ključni zadaci u radu lokalne vlasti.

Petrović ocenjuje da je lokalni Fond za razvoj u koji se godišnje slije oko 100 miliona dinara, namenjen za podsticaj lokalnim privrednicima i poljoprivrednicima, ustanovljen pre nekoliko godina, takođe jedan od poteza koji su na izvestan način predupredili vreme krize.