IVANJICA - O Milandži, selu 30 kilometara udaljenom od Ivanjice, malo se zna i u ovoj varoši. Ekskurzije ivanjičkih đaka obilaze Srbiju, stižu i do inostranstva, a zaobilaze mesto gde su udareni temelji pismenosti. Upravo ovde, 1853. godine, nikla je jedna od prvih škola ne u ivanjičkom, već i u moravičkom kraju. Podigao je Joanikije Nešković, potonji vladika Janja.

"Stekavši prihode" siromašni monah rešio je da učini dobročinstvo i oduži se rodnom kraju. Sam je "platom snabdevao" i prvog učitelja, srodnika Jeremiju Neškovića. Pored škole osnovao je i internat. Učila su se tu prva slova, orila graja, nastajali ljudi... Đaka je bilo toliko da su morali na smenu da uče. Vremena su se menjala, bivalo ih je sve manje, pa je škola zatvorena 1953. godine. Danas je ostala samo ruina zarasla u travu. Pitanje je dana kada će pokleknuti pod teretom vremena.

- Da osamdesetih godina nije zamenjen krov, ne bi ni ovoliko izdržala - ubeđen je Radojko Grujičić (40), predsednik MZ Opaljenik, kojoj pripada Milandža.

On je najmlađi od preostalih 15 meštana sela koji su sudbinski vezani za školu. Smatraju da obnova ovog kulturno-istorijskog spomenika može udahnuti novi život ne samo Milandži, već i podjavorskom kraju. Radovan Zečević, predsednik MZ Kušići, kaže da bi školu trebalo uvrstiti u turističku ponudu.

PUT OPSTANKU i ostanku meštana Milandže doprinela bi i izgradnja puta Kušići - Grabovica. On je prokopan kulukom još 1912. godine, proširen osamdesetih, ali se odustalo od daljih radova. - Kamo lepe sreće da nije bilo tako. Njegovom izgradnjom brže bi se stizalo u Ivanjicu, a povezuje Kušiće, Opaljenik, Brezovu i Prilike - objašnjava Radojko Grujičić. Sekulić kaže da je zasada snimljeno pet kilometara trase i da je projekat gotov.

- Kušići su poznato turističko mesto. Ovde se nalazio hotel "Javor" koji je u "Moninom" vlasništvu, a sve je više domaćinstava koja se bave turizmom. Škola u Milandži bi i te kako bila zanimljiva gostima - poručuje Radovan.

Obnovi škole najviše bi se obradovao starina Marinko Stamenić (86). Živi preko puta škole, pa mu teško pada da je svakodnevno gleda takvu, a pohađao je uoči Drugog svetskog rata.

- Bilo nas je toliko da nismo mogli svi da stanemo u učionicu. Jedni su izlazili, da bi drugi učili. Škola je imala stanove za učitelje i pun internat. Sav inventar, kako sam čuo, prebačen je u užički muzej. Bili su oštri učitelji. Šibali su đake, nisi mogao da radiš šta hoćeš. Ako neko neće da uči i ne sluša, stave ga u "slepi podrum" - priseća se Marinko Stamenić.

Pre ove, zidane škole, nedaleko odatle postojala je škola od brvana. Danas je to mesto zaraslo u šiblje. Zamenik predsednika opštine Ivanjica Raco Sekulić, kaže da su tražili zvanično mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika u Kraljevu, i da će se posle toga pristupiti projektu sanacije.

- Nećemo dozvoliti dalje propadanje, a razmišljamo i da je kasnije uvrstimo u turističku ponudu Ivanjice - obećava Sekulić, i sam emotivneo vezan za školu u Milandži.

UČIONICA U BRVNARI

JEDINO spomen-tabla na obližnjoj česmi, postavljena 2008. godine, na inicijativu ovdašnjeg istraživača Zorana Vučićevića, podseća na školu. Škola brvnara preneta je na mesto gde je potom podignut internat. Zahvaljujući tome što ga je 1982. godine renovirao "Ateks", u boljem je stanju.