KOSJERIĆ - Kada je, pre sedam godina, grupa učenika i nastavnika iz ovdašnje Tehničke škole osnovala Planinarsko-ekološko društvo „Subjel“, ljubitelji prirode najpre su u planu imali da svoj zavičaj vide sa vrhova Povlena, Divčibara, Maljena, Crnokose i Subjela. Tako je i bilo, s tim što pomenutim stazama sada hodaju najmlađi članovi, a stariji su odavno osvojili Triglav i Midžor, te vrhove Šare, Durmitora, Stare Planine... sve najviše „tačke“ bivše Jugoslavije.

Sa stečenim iskustvom i znanjem, potom, krenuli si i u veće izazove, pa se srpska zastava zavijorila i na „krovu“ Balkana, Olimpu (2.925 metara nadmorske visine), i na vrhu Mon Blana (4.810), najvišoj koti Alpa, na granici između Italije i Francuske. Upravo ovi poduhvati, saznajemo, bili su veliki događaj ne samo za učesnike planinarskog tima, već su ponosom ispunili i ostale članove „Subjela“. Radovali su se, naravno, i ostali žitelji grada na Skrapežu, pa je društvo ekologa i ljubitelja visina osvojilo i najveće opštinsko priznanje - Diplomu u čast Dana opštine.

- Veliki je izazov ići putem najslavnijih svetskih alpinista, ali naš primarni cilj ostaje želja da okupimo što više mladih i dece školskog uzrasta. I, naravno, idemo korak po korak, pa najmlađi prvo upoznaju zavičaj, te organizuju akcije na čuvanju i uređivanju životne sredine. Taj deo aktivnosti poveren je profesoru Milenku Stefanoviću, a koliko on to dobro radi, svedoči i podatak da se „Subjel“ već uvrstio među najbolja planinarska društva u Srbiji - zaključuje jedan od osnivača i aktuelni predsednik Društva, Milan Vasović.

AKCIJE

LANE je planinarsko-ekološko društvo „Subjel“ izvelo ukupno 29 velikih akcija, među kojima jednu međunarodnog i dve republičkog značaja. U planinarskim dnevnicima ostalo je zabeleženo i da je, u takozvanim lokalnim pohodima, 550 učesnika - mahom đaka - prepešačilo više od 400 kilometara...