NOVI PAZAR - Taman kada su Turci najavili “privredni bum u Srbiji”, i kada je iz Ankare i Istanbula, gde su sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem bili gradonačelnik i privrednici Novog Pazara, stizale informacije da će ulagači sa Bosfora doći i u grad na Raški, Novopazarci su se pobrinuli da, sukobima u lokalnoj vlasti i prepucavanjima u Islamskoj zajednici, ponovo sve stave “na kocku” i rizikuju da Turci i drugi stranci, ipak, odlože dolazak u ovaj deo Srbije.

Gradonačelnik dr Meho Mahmutović kaže da je zadovoljan posetom i razgovorima u Turskoj i da očekuje povoljna ulaganja u Sandžak. Međutim, pri povratku iz Istanbula sačekala su ga oštra međusobna optuživanja SDP-a i SDA, koje dele lokalnu vlast, prepucavanja i optužbe čelnika Islamske zajednice i “naslovne strane” u gotovo svim novinama u regionu.

Još pre odlaska predsednika Nikolića u Tursku, veliki proizvođač džinsa iz Istanbula najavio je otvaranje pogona u Novom Pazaru i upošljavanje 700, a potom i 1.000 radnika. Očekivalo se da će Turci kupiti i delove Tekstilnog kombinata “Raška”, najavljivan je dolazak nemačkog “Lidla” i još nekih velikih stranih kompanija.

PRIVREDNICI U STRAHU Malo privrednika u Novom Pazaru želi da komentariše trenutnu situaciju, jer se boje da će odmah biti “svrstani” i da će im se druga strana, ako formira većinu u nekoj novoj varijanti, kasnije svetiti. Dok se čelnici vlasti bore za fotelje i uticaj, novopazarski privrednici, posebno tekstilci i proizvođači nameštaja, biju tešku bitku sa krizom i uglavnom, zahvaljujući međusobnoj saradnji, udruživanju u klastere i izvozu, pobeđuju.

- Čim se malo stabilizujemo i stvore se uslovi za dolazak stranih ulagača, ovde se, kao po nekom pravilu, ustalasa politička situacija ili izbiju neki ekscesi koji sve dovedu u pitanje. Zbog nestabilnosti i neizvesnosti, Novi Pazar je izgubio desetak godina. Da li treba da zbog sličnih gluposti izgubimo još deset? Niko neće tamo gde je nestabilno i gde može biti ugrožen uloženi kapital i kompletan biznis - kaže jedan novopazarski privrednik i traži od dve najjače stranke u ovom kraju SDA i SDP da ostave sve lične i stranačke interese po strani i da konačno nešto učine za 25.000 nezaposlenih Novopazaraca.

- Naravno da će i najnovija trvenja dodatno narušiti imidž Novog Pazara i da će usporiti dolazak stranih investitora, ali bolji je i razlaz nego da imamo fikciju vlasti koja navodno nešto radi, a u stvari uopšte ne funkcioniše i samo nanosi štetu gradu i građanima - kaže Aida Ćorović, predsednica NVO “Urban-in” i naglašava da je koalicija između SDP-a i SDA “brak iz računa”, da netrpeljivost traje duže od deceniju i da pomirenje, nažalost, nije dalo nikakav rezultat.