MALI ZVORNIK - Na krovu porodičnog doma Živojina Niculovića iz Malog Zvornika, instalirane su tri vetrenjače i deset solarnih panela. Ovo je prvi projekat u priobalju Drine, ali i šire, gde jedno domaćinstvo energiju vetra i sunca koristi za snabdevanje svojih kućnih električnih aparata.

Iako u poodmaklim godinama, na polovini desete decenije, Niculović, baš kao i njegovi solarni uređaji sa krova kuće, zrači posebnom energijom, voljom i nadasve entuzijazmom. Čovek bogatog radnog i životnog iskustva, u Mali Zvornik se doselio pre četiri godine.

- Dugo sam živeo u Sloveniji, u jednom malom mestu kod Ljubljane. Još pre tri decenije, na garaži, postavio sam jedan mali solarni panel koji je „punio“ akumulator i tako obezbeđivao napajanje za svoja dva automobila. Već tada sam se zainteresovao za ovu vrstu energije. Živeći i radeći u Sloveniji upoznao sam mnoge ljude i domaćinstva koja koriste energiju vetra i sunca za snabdevanje svojih domova. Dolaskom u Mali Zvornik, ovde u kući koja je tik uz Drinu, primetio sam da vetar često duva, te sam odlučio da ostvarim davnašnji naum da imam vlastitu struju. Na zapadnom delu krova, pre godinu dana, instalirao sam tri vetrenjače pojedinačne snage od 400 vati - upoznaje nas čika Žika sa svojom investicijom u „zelenu energiju“.

I kada je vetar pokrenuo elise na vetrenjačama, Niculović je ostvario samo prvi korak. Već prošlog proleća, na krovu kuće od 160 kvadrata, „niklo“ je i deset solarnih panela. U svoj projekat „čiste“ energije, Živojin Niculović je do sada uložio oko 15.000 evra.

Niculović, sa postojećim izvorima napajanja, može da „skupi“ od 10 do 15 kilovata električne energije dnevno. U hodniku se nalazi deset akumulatora, snage od 100 do 200 amper-sati, koji predstavljaju „jezero“ gde se sliva električna energija sa krova kuće. Dugogodišnji radnik Fabrike glinice „Birač“, elektroničar za tiristorska postrojenja, Dragoljub Jović, besplatno je odradio kompletne elektroradove.

SAVETNICI KAŽE da su mu veoma dragoceni saveti Dušana Jovanovića iz Ljubovije, od koga je kupio prve tri vetrenjače, zatim inženjera Milete Bačića iz Milića, Milorada Zeljića, dugogodišnjeg stručnjaka iz Hidroelektrane „Mali Zvornik“, ali i pomoć svog prvog komšije Dragoljuba Jovića, te Nikole Selenića, prosvetnog radnika i čelnika nevladine organizacije „Euterpa“ u Malom Zvorniku.

- Ovo je investicija koja se može isplatiti u dužem vremenskom roku. Međutim, meni novac nije najbitniji u svemu ovome, više je želja da imam sopstveni izvor napajanja mojih kućnih aparata i celokupne rasvete - priča Niculović i dodaje da će obnovljivi izvori predstavljati budućnost i da, ako to kao sav napredan svet shvatimo na vreme, možemo imati i te kako koristi.


POZNAVALAC VINA

Živojin Niculović je rodom iz sela Kobišnica kod Negotina. Iz rodnog kraja otišao odmah posle završene srednje škole. Put ga je doveo prvo u Beograd, gde je radio u „Navipu“, a zatim je, 1965. godine, otišao u Sloveniju, u poznatu fabriku alkoholnih pića „Badel“. U Grosuplju, kod Ljubljane, bavio se proizvodnjom raznih vrsta sokova. Izvanredan je poznavalac vina i stručnjak za konjake, vinjake, viskije i druge alkoholne brendove.


SOLARNA ELEKTRANA

NiculoviĆ imao je želju i da kraj svoje kuće, na samoj obali Drine, uradi i solarnu elektranu kako bi određenu količinu energije prodavao na tržištu. Planirao je da nabavi 40 do 50 panela po 210 vati i da investira oko 20.000 evra. Međutim, nadležni nisu podržali ovaj njegov projekat, šta više pokazali su potpunu nezainteresovanost, tako da od ovog posla zasada nema ništa.