NEGOTIN - Za više od tri decenije, koliko se bavi duborezom i drvorezbarenjem, episkop timočki Justin načinio je veliki broj relikvija. Jer, od trenutka kada je osetio potrebu da duhovnost i ljubav prema Gospodu izrazi kroz umetnost - napravivši svoj prvi krst u drvetu, pred odlazak u manastir Crna Reka, 1979. - nije prestajao da u drvetu stvara ručne, naprsne, prestone i druge časne krstove, na kojima mu je pretežno glavni motiv raspeće Hristovo. Veliki broj njegovih radova, na izložbi pod nazivom „Sila časnog krsta“, predstavljen je i u Negotinu, u galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

Osim krstova posetioci su bili u prilici da vide i brojne skulpture, prikaze Hrista, heruvima i serafima, te izrezbarene ribe koje simbolizuju hrišćanstvo i pozivaju na tišinu, ali i prikaz berbe, odnosno druge tvorevine - kako ih vladika najradije zove, objašnjavajući da je preko njih, ponovo, upoznao Tvorca i njegovu Silu.

- Umetnost je takva da, kad jednom uđete u nju, čitavog života ostajete njen sluga. Naravno, ona je kod mene u okvirima onoga što mi je najsvetije: sveštenosluženja u crkvi božijoj. Njome je sagledan čitav moj rad i opus, a ne radi se samo o prosto izložbenim eksponatima, već sve ono što je pred publikom ima upotrebnu vrednost u crkvi - objašnjava vladika Justin, priznajući da je svaka izložba za njega ponovno rađanje i posvedočenje da ovo što radi dolazi od Boga..., i da Gospod Bog kroz taj rad i vama daruje ono što je potrebno - kaže o svojim delima vladika Justin.

O ličnosti i stvaralaštvu vladike Justina - koji umetnine najčešće izrađuje u orahovom, kruškovom i šimširovom drvetu, te vrbi, topoli i hrastu - govorili su mr Milan Radosavljević,

direktor Doma kulture, mr Milan Uruković, predsednik opštine, kao i arhimandrit Ilarion, starešina manastira Bukovo. Otvaranje postavke, kazujući stihove posvećene vladiki, uveličao je i krajinski pesnik Adam Puslojić.


IZLOŽBE

DELA episkopa timočkog, u oktobru, prikazana su bila i u Zaječaru - povodom proslave dve decenije njegovog arhijerejskog služenja - a vladika je svoje radove izlagao i na kolektivnoj izložbi Savremene pravoslavne srpske umetnosti u Beogradu, 1995.