BOJNIK - Dvojica Leskovčana, Dragan Đorđević, vlasnik „Ekspert stila“, i Nebojša Đorđević, vlasnik preduzeća „Termo centar“, planiraju da na Vojnom aerodromu koji su početkom godine kupili, zasade voćnjak. Zemljište površine 42 hektara po ceni od 120.000 evra ova dvojica preduzetnika kupila su od Vojske Srbije na javnoj licitaciji. Novoj lokalnoj vlasti nije baš pravo što su njihovi prethodnici propustili priliku „preče kupovine“ i kompletno zemljište na odličnoj lokaciji prepustili drugima.

Dragan Đorđević (31) priznaje da se nikada nije bavio poljoprivredom, ali da će i pored toga uspeti da podigne sa ortakom najmoderniji voćnjak na aerodromu. Planira da se bavi preradom i da kupi hladnjaču. Sve u svemu, investicija vredna 200.000 evra.

- Hladnjača će biti kapaciteta 3.000 tona i kroz aerodrom će tokom sezone cirkulisati po 150 šlepera voća. Ne treba biti mnogo mudar i upućen da bi se uvidelo da je hrana budućnost - siguran je u sebe ovaj mladi čovek koji potencira da se njegova porodica oduvek bavila preduzetništvom. Đorđevići prodaju keramiku, belu tehniku, opremu za kupatilo, bave se i nekretninama, a njegov ortak u ovom poslu, Nebojša, ima livnicu i prodaje opremu za grejanje.

NIKAD SE NIJE LETELO SA bojničkog aerodroma nikada nije uzleteo nijedan avion. Napravljen je pre pedesetak godina i upućeni tvrde da je urađena kompletna pista koja je zatim prekrivena velikim slojem zemlje. U roku od 24 časa zemlja se može ukloniti i aerodrom staviti u funkciju.

- Preduzeće u kom pored mene rade otac i brat obezbeđuje plate za dvadesetak porodica. U Bojniku ćemo uposliti još 200 radnika.

Đorđević kaže da je cena koju su platili realna jer je godinama „ledina“ neiskorištena. Na licitaciji je početna cena bila 113.000 evra, a Leskovčani su pobedili u nadmetanju sa „damom iz Vojvodine“.

- Otvaranje aerodroma bila bi promašena investicija. Ni niški aerodrom ne radi, a šta bi tek bilo sa ovim u Bojniku, koji je na kraju sveta - priča Dragan. - Nije bilo nikakve misterije oko toga ko je kupio bojnički aerodrom, jer u stvari, niko nije ni znao da Bojnik ima aerodrom dok nisu počele priče o tome ko ga je kupio.

Priče je teško zaustaviti, ali prema onom do čega su „Novosti“ došle, u kupovini nema ničeg spornog. Vojska je ponudila samoupravi pravo „preče kupovine“, koja to nije prihvatila, pa se aerodrom našao na listi nepokretnosti koje je Vojska prodala.

- Pokrenuli smo pitanje na jednoj od poslednjih sednica da se preispitaju okolnosti. Čak sam ja kao odbornik opozicije (URS) decembra prošle godine postavio pitanje ko prodaje aerodrom, ali me je tadašnja vlast uveravala da su to dezinformacije - kaže Aca Jovanović, sada zamenik predsednika opštine koji prenosi da mnogi u Bojniku misle da je to bila greška.

- To je bio idealan prostor da napravimo neku industrijsku zonu jer ima sve što treba i u blizini je važnih saobraćajnica.

NEMA PREPRODAJE

VLASNICI aerodroma negiraju da preprodaju zemljište, navodno po ceni od 300.000 evra.

- Vlasnici smo, pa možemo i da ga prodamo, ali to ne planiramo. Iskreno, niko se nije ni javio da hoće da kupi. Uveliko radimo i pripremu zemljišta za sadnju voćaka - kaže Dragan Đorđević.