NIŠ - Preduzeća i ustanove čiji je osnivač grad, u narednih desetak dana dobiće nove direktore i v. d. ove funkcije. Na sednici odbora za imenovanja Skupštine grada Niša u subotu je predložena smena većine direktora javnih preduzeća i ustanova.

Biće smenjeni svi direktori sada opozicione DS, dok će čelnike iz URS i SPS zameniti novi kadrovi iz ovih partija. Tako je za direktora JKP Direkcije za javni prevoz predložen Miljan Jovanović (URS), umesto Milena Nikolić iz iste partije.URS „ostaje“ i na čelu Direkcije za izgradnju, ali je umesto dosadašnjeg Miodraga Breškovića predložen Branislav Jocić. Njihov kadar Boban Rajković je u predlogu za novog prvog čoveka Niške televizije, koju je vodila Dragana Nikolić.Vesna Bratić (URS) predložena je za direktora Simfonijskog orkestara, umesto Tatjane Minčić, iz iste partije.

Umesto Srđana Savića (SPS), koji je postao predsednik gradske opštine Pantelej, na čelu Niškog kulturnog centra, biće socijalista Bojana Simović, a umesto Slavoljuba Vlajkovića (SPS), koji je imenovan za pomoćnika gradonačelnika, za direktora JP „Nišstan“ predložen je njegov partijski kolega Nenad Hafner.

INTERESANTNE BIOGRAFIJE PREDLOŽENI direktori javnih preduzeća i ustanova imaju veoma zanimljive biografije. Dok će jednom od njih funkcija direktora biti prvo radno mesto, drugi kandidat protiv koga je pokrenut krivični postupak u vezi sa aferom „ličnost godine“ priložio je policijsko uverenje da „nije osuđivan“. Za jednog predloženog piše da je „ambiciozan, komunikativan i prodoran“.

Članovi SNS zameniće čelnike DS i to u Gradskoj toplani Milutin Ilić, Parking servisu Marko Janković, Zavodu za urbanizam Ljubiša Mitić, i Gradskoj stambenoj agenciji Milan Nikolić.

Prema predlogu Odora za imenovanja Skupštine grada, kadrovi naprednjaka „preuzimaju“ i direktorska mesta u Sportskom centru „Čair“ (Dragan Perić), Narodnom pozorištu (Ivan Vuković), Pozorištu lutaka (Dejan Gocić) kao i u Turističkoj organizaciji (Uroš Parlić). Na čelu Galerije trebalo bi da bude Milić Petrović (SNS), a Doma zdravlja Milorad Jerkan iz iste partije.

Direktor JKP Tržnica trebalo bi da bude Ljubimir Kostić (DSS), a Sonja Šćekić iz iste stranke bi bila na čelu Sigurne kuće. Za direktora Medicine rada predložena je Marijana Matić(URS). Kadrovika PUPS na čelu Regionalnog obrazovnog centra, zameniće socijalista Danijela Marković.

- Članove odbora sam upozorio da je politički bezobrazluk da se smenjuju direktori, čiji mandati nisu formalno istekli - kaže za „Novosti“ Predrag Jelenković, predstavnik LDP. - Zbog toga bi oni mogli da podnesu tužbe, a velike odštete bi plaćale Nišlije.

Predstavnici opozicionog DS upozorili su da nije dostavljena kompletna dokumentacija za razrešenje dosadašnjih direktora, kao i da nije naveden nijedan razlog za smenu.

- Nova gradska vlast smeniće i one direktore koji su izabrani na konkursu, a čiji mandat traje do maja naredne godine, kao što je slučaj u zdravstvenim ustanovama - ocenjuje Dragana Stojanović Krstić, portparol Gradskog odbora DS.