OD dugogodišnje želje braće Roberta i Josipa Grabarevića iz Subotice da se bave uličnom prodajom sladoleda ovog proleća nastalo je univerzalno ekološko vozilo koje pokreće i hladi pet solarnih panela.

Na simpatični crveni tricikl ugrađena je najsavremenija tehnologija za čuvanje ledene poslastice, kao što su senzorne slavine, radna ploča i sudopera od keroka, vitrina za devet vrsta sladoleda... Pomoću solarne energije mašina može da bude mobilna više od 15 sati i pređe do 40 kilometara, a da pritom sem sunca ne koristi nijedan drugi energent, te je tako ne samo ekološka, nego i ekonomski veoma isplativa.

- Želeo sam da počnem sa uličnom prodajom sladoleda - priča Robert Grabarević. - Brat i ja smo istraživali tržište i videli da ne postoje adekvatne vitrine, koje bi bile pokretne a pritom hladile i održavale jednu veoma zahtevnu namirnicu poput sladoleda.

Braća Grabarević, jedan po struci trgovac a drugi elektroinženjer, na projektu su radili tri godine. Uz pomoć stručnjaka iz jedanaest firmi ovog proleća dobili su prototip mašine u čiju izradu je uloženo više od 15.000 evra. Kada dogodine počne serijska proizvodnja, vozila će biti jeftinija.

- Mi smo prvi koji su posle 35 godina dobili dozvole od saobraćajne, komunalne i sanitarne inspekcije jer zaista ispunjavamo sve regulative - objašnjava Robert i dodaje da mašina poseduje i protočnu vodu za pranje ruku, kao i svu drugu opremu koju imaju poslastičarnice. - Imamo već dosta zainteresovanih kupaca iz zemalja u okruženju jer naše vozilo ne koristi ni gorivo ni struju. Pogon eko vozila je univerzalan, pa planirmo da ga napravimo i za prodaju hot doga, pljeskavica, kokica...

NAGRADE

SAVREMNA mašina donela je braći Grabarević prvu nagradu za inovativni izum godine na Paliću. U toku je i takmičenje za najbolju inovaciju u Srbiji čije je finale u decembru.

- Očekujemo pobedu ili bar visoki plasman - samouveren je Robert.