LESKOVAC - Udruženje "Leskovački ajvar" i regionalna Privredna komora podneli su Zavodu za intelektualnu svojinu i Ministarstvu poljoprivrede zahtev za međunarodno registrovanje oznake geografskog porekla u skladu sa Lisabonskim sporazumom. Ovim dokumentom će se i zvanično priznati svojstvo ovlašćenog korisnika ovog domaćeg brenda u većini evropskih zemalja koje su potpisnice navedenog Sporazuma. Pre dva meseca "Leskovački ajvar" je dobio zvaničnu potvrdu naših insititucija da je originalan i brendiran proizvod. I pored priznanja i zaštite kvaliteta proizvođači ajvara još nisu sklopili nijedan ozbiljniji ugovor za predstojeću sezonu.

Vladimir Bojović, stručni saradnik u Komori podseća da je posao brendiranja trajao dve godine i to uz pomoć kolega iz Privredne komore iz Sijene.

- Lisabonskim sporazumom više ne moramo da brinemo da li će nam neko ukrasti ajvar. Sada je na proizvođačima paprika i ajvara da se uz našu pomoć probiju na tržištu - kaže Bojović.

PATENT Za mesec dana počinje sezona pripreme ajvara koji se u skladu sa brendom mora praviti isključivo od paprika sa leskovačkog područja. Takođe, ručno se moraju peći i ljuštiti paprike uz dodatak ulja, soli i šećera. Niko do sada nema evidenciju koliko se ajvara proda u sezoni ali sigurno više od 20.000 tegli.

Činjenica je da su Leskovčnai zaštitili tražen i skup proizvod, tegla domaćeg ajvara od 800 grama košta i do 500 dinara, ali još uvek nema ozbiljnijeg interesovanja tržišta. Samim tim nema ni sigurnog plasmana pa će proizvođači domaćeg ajvara kojih ima dvadesetak u Udruženju i ove godine svojim "kanalima" prodavati ajvar.

- Za sada nam kao kupci ne odgovoravaju neki veliki trgovinski lanci jer oni nude uslove koji su za nas neprihvatljivi - kaže Ivan Stoilković, predsednik Udruženja "Leskovački ajvar". Takođe, čekaju i na markicu Ministarstva poljoprivrede o sertifikovanom geografskom poreklu.