ŠID - Na zasedanju opštinskog parlamenta u Šidu, u petak, usvojena je Odluka o držanju i zaštiti domaćih životinja i kućnih ljubimaca, koja je, prema najavama predlagača, treba da napravi red u ovoj komunalnoj oblasti. Njome se, pored ostalog predviđa,zabrana držanja životinja u centru grada, ali će kućni ljubimci moći da se drže. Predviđa se da u dozvoljenim zonama u oboru može se naći najviše jedan papkar, pet komada živine na kvadratnom metru.

A u stanovima može da se drži najviše jedan pas i tri mačke. U kućama taj broj može da bude veća. Ali uz obavezno isticanje obaveštanje natpisa “Čuvaj se psa”. Oni koji izvode pse na javne površine moraju da koriste kratke povoce, i zaštitnu korpu. Ako se desi da pas nekoga ugrize, onda će naknadu štete imati da plati vlasnik psa.

Usvajanju odluke, prethodilo je osporavanje predloženih rešenja odnosno propisa od strane odbornika opozicione SRS. Po mišljenju odbornika Milanke Vorkapić (SRS) koja je i član skupštinskog Odbora za komunalne delatnosti, odredbe u pomenutoj odluci ne odražavaju realno stanje u domaćinstvima i zapitala se gde uopšte žive autori koji su je pisali.

- Kako da recimo štala ili svinjac budu udaljeni čak 20 metara od stambenog objekta domaćina, te od parcele komšije kada dobro znamo koliko su površine placeva i da je to teško ispoštovati - rekla je Vorkapićeva.

Braneći odluku Tihomir Stamenković, rukovodilac Odeljenja za inspekcijske poslove, koji je i sam učestvovao u pisanju odluke, rekao je da su ponuđena rešenja dobra i ako se u praksi pokaže da u pojedinim segmentima ima problema, uslediće korekcija pomenutih propisa.