NOVI SAD - Ej, momak, dođi ,vamo. Neću te pojesti, što se plašiš. Obukla sam novu haljinu.

Ovo su neke od rečenica koje je Brazilka Džesika Arpin, zvezda ”Festivala uličnih svirača” koji počinje večeras, naučila da izgovori na srpskom jeziku. U Novi Sad je došla pre dva dana, kako bi naučila stotinak srpskih reči, koje će koristiti tokom predstave koju će izvesti večeras od 17.30 kod Zmaj Jovinog spomenika.

- Kada god nastupam u nekoj zemlji čiji jezik ne znam, dođem u grad nekoliko dana ranije i učim neke reči na domaćem jeziku koje koristim u predstavi. Srpski mi nije težak, ali ga još učim, a za nastup ću, sigurno, biti spremna - sa osmehom priča Džesika, držeći svesku iz koje na, skoro tečnom, srpskom izgovara ”Ovo je moj žuti bicikl”, ”Bez ruku vozim, ostaću bez zuba”, ”Tražim muža”, ”Super ste publika”.

DEČJI MASKENBAL VEČERAS od 19 časova, na Trgu slobode, održava se maskenbal za decu, koji Centar za kulturnu animaciju realizuje u saradnji sa predškolskom ustanovom ”Radosno detinjstvo”. - Pozivamo sve roditelje da maskiraju svoju decu i da učine ovaj događaj, zaista, specijalnim - kažu u organizacionom odboru festivala.

Ova mlada umetnica, koja je nastupala na festivalima širom sveta, predstavu će izvesti na akrobatskom biciklu, a celokupan performans je njena težnja da u predstavi nađe muža.

- U predstavi pokušavam da nađem muža u Novom Sadu, što je naravno, samo na sceni. Publika će moći da vidi klovnovski šou, sa mnogo akrobatike, a obraćaću se na srpskom jeziku nekom iz publike, jer sam uvek imala sjajne uspomene u takvom vidu predstava - kaže Džesika Arpin, koja će imati pet nastupa na festivalu.

Pored Džesike Arpin, ”Festival uličnih svirača”, koji će trajati do subote, ugostiće više od 200 gajdaša, klovnova, uličnih umetnika i zabavljača, muzičara, akrobata, iz Srbije, Italije, Španije, Francuske...

Festival će svakog dana počinjati od 17.30, a umetnici će nastupati na Trgu slobode, kod Zmaj Jovinog spomenika, u Dunavskoj ulici i Katoličkoj porti. Svečano otvaranje je u 21 čas na Trgu Slobode, kada će nastupiti novosadski sastav ”Tripsajkl”, koji će, zajedno sa trupom ”Cirkusferom” iz Beograda, izvesti pravi spektakl sa vatrom i drugim atraktivnim performansima.

Zvezde završne večeri biće slovenački mešoviti hor ”Perpetuum džezile”, koji će publici pucketanjem prstiju, tapšanjem i glasovima dočarati zvuke kiše i oluje. Ovaj hor je stekao svetsku slavu krajnje uzbudljivom obradom pesme ”Afrika”, američkog rok benda ”Toto”, u kojoj rukama i glasovim oponašaju zvukove prirode.