SMEDEREVO - O izgradnji naftnih postrojenja u Smederevu odlučivaće građani na referendumu. Lokalnom parlamentu lideri DSS i "KZBS" predali su 16.000 potpisa sugrađana koji zahtevaju da se čuje njihov glas. Istovremeno skinuta je i oznaka tajnosti sa svih dokumenata koji su već potpisani sa budućim investitorom, američkom kompanijom "Komiko ojl".
Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević odbacio je optužbe da je sklapanjem ugovora i aneksa o regulisanju međusobnih prava i obaveza o izgradnji rafinerije, prekršio ovlašćenja i zakon, i najavio podnošenje tužbi.
- Podneću tužbu za klevetu protiv Milana Lukića, lidera "Koalicije za bolje Smederevo", jer sam optužen za zloupotrebe i navodno nameštanje tendera. Pozivam policiju i tužilaštvo da ispitaju optužbe, i ako se dokaže da sam prekršio zakon, podneću ostavku - rekao je Umičević.
Gradonačelnik je ranije negirao da je potpisao bilo kakav ugovor o izgradnji i davanju u zakup zemljišta za rafineriju. U ovim dokumentima precizirani su svi detalji ponude "Komiko ojla", a neki su sklopljeni u vreme javnog oglasa za prikupljanje ponuda. Tajnost tih dokumenata zahtevao je investitor, navodi gradonačelnik Umičević, uz potenciranje da ova prepiska o investiciji teškoj 250 miliona dolara nema pravnu snagu.
Gradski javni pravobranilac Milena Nisev, rekla je da su dokumenti pravno nevažeći bez odluke Skupštine.
- Odgovorno tvrdim da akti ne proizvode štetu gradu, da su pravno valjani, kao i da nisu na pravnoj snazi, sve dok ih ne verifikuje Skupština - izjavila je pravobranilac Milena Nisev.
- Podneću tužbu protiv gradonačelnika jer je prevario odbornike, svoju DS i građane tvrdeći mesecima da nikakav ugovor nije potpisao, kazao je lider "KZBS" Milan Lukić i najavio proteste ako tri grupacije bojkotuju sednicu Skupštine o raspisivanje referenduma.
Nadležna služba Gradske uprave proveriće verodostojnost potpisa uvidom u birački spisak posle čega će biti zakazana Skupština.

NAJVIŠE TRI MESECA
Referendum će se održati u roku od najmanje 15, a najviše 90 dana od donošenja odluke. Referendum će uspeti ukoliko na njega izađe više od polovine biračkog tela, što je nešto više od 48.000 građana, a odluku za ili protiv donosi većina od tog broja.

PODRŠKA GRADONAČELNIKU
Podršku gradonačelniku dali su partneri u vlasti SPS i "Pokret za Smederevo" dr Jasna Avramović. Inače, ove dve grupacije ranije su najavile da će ukoliko inicijativa 10 odsto biračkog tela stigne do Skupštine, doći na sednicu i podržati raspisivanje referenduma.