UŽICE - Tokom 2009. godine regionalni azil u Požegi primio je 264 psa uklonjena sa užičkih ulica, ali se pokazalo da napuštenih ljubimaca u najvećem gradu zapadne Srbije - ima znatno više. Čopori i dalje neumorno “krstare” svim naseljima, lane su napali 165 ljudi, kojima će na ime odštete, kamate i sudskih troškova iz budžeta biti isplaćeno skoro devet miliona dinara.
Pokazalo se da otvaranjem regionalnog azila u Požegi užički problem nije rešen, lutalice su i u 2009. godini “izujedale” budžet više nego ranije. Javno komunalno preduzeće “Naš dom” iz Požege, koje uklanja pse i upravlja azilom, sprovelo je prošle godine samo u Užicu 16 akcija hvatanja.
Pored svih napora, na meti lutalica bilo je 165 Užičana, a za njih 143 odšteta “teška” 6,9 miliona već je isplaćena. Na adresu Gradske kuće stigla su još 22 sudska rešenja, prema kojima će grad morati da izdvoji dodatnih 1,9 miliona dinara. Time se šteta, pored povreda koje su zadobili mnogobrojni sugrađani, popela na skoro devet miliona dinara.
- Po sudskim rešenjima, svakom sugrađaninu koji se našao na meti lutalica, isplaćeno je u proseku između 87.000 i 90.000 dinara - objašnjeno je u Gradskoj upravi za budžet i finansije.
Zato je Gradsko veće na svojoj poslednjoj sednici donelo zaključak da Užice u najkraćem roku mora pronaći novo rešenje za pse lutalice. Na to obavezuje i dobijanje statusa grada, čime je Užice prihvatilo obavezu da ovaj problem ubuduće rešava samostalno. Uskoro će grad, u saradnji sa Veterinarskom stanicom, naći rešenje za lutalice. Užice će morati da izgradi sopstveni azil, sličan postojećem u Požegi.

UDOMLjENI
OD 264 psa uklonjena sa užičkih ulica, posredstvom azila u Požegi, nove vlasnike našlo je 20 kuca, prethodno vakcinisanih i obeleženih mikročipom.