ZRENJANIN - Mada iz gradske uprave Zrenjanina još nema zvaničnog odgovora da li je predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton ovog leta službenim automobilom putovao u Pulu, službeno ili na godišnji odmor, “Novosti” saznaju da ovdašnja Policijska uprava i OJT sprovode intenzivne istražne radnje zbog sumnje da je Marton, putujući u Istru bez valjanog putnog naloga, učinio krivično delo zloupotrebu službenog položaja!
Za Martonovu aferu saznalo se slučajno - hrvatska policija uhvatila je u prekršaju vozača službene “vektre” zrenjaninske gradske uprave pri povratku u Zrenjanin, nakon što je u Pulu odvezao Martona i njegovu porodicu. Vozačeva supruga morala je iz Zrenjanina da otputuje u Vukovar i plati kaznu umesto muža 750 evra kako bi ga pustili, a u gradskoj upravi Zrenjanina još ne daju objašnjenje ko je poslao Martona na put. I, kako on to, mimo statuta grada i Zakona o lokalnoj samoupravi, razvija nekakve privatne međudržavne odnose sa županijom i regijom iz Hrvatske!?
Doduše, gradonačelnik dr Mileta Mihajlov izjavio je da putne naloge za službena putovanja u inostranstvo mogu da potpišu samo on, ili njegov zamenik. U slučaju Martonovog putovanja u Pulu, oni to nisu učinili. Ali, dr Mihajlov je ostavio da autentično tumačenje o Martonovoj (zlo)upotrebi putnog naloga, ipak, iznese načelnica gradske uprave Aleksandra Odavić-Mak. Ona se još ne oglašava, ali organi gonjenja zato rade svoj posao i uskoro bi mogao da se očekuje rasplet afere...
Marton je, inače, neuverljivo objasnio da njegov put u Pulu građane Zrenjanina nije koštao ni dinara i da je, navodno, sve troškove snosio sam. A, spreman je i da vrati novac koji je njegov vozač dao za kaznu... Iz Martonovog kabineta, istovremeno, saopštili su da je njegova poseta Istarskoj županiji još ranije dogovorena - i to u okviru nekakvog “produbljivanja saradnje Zrenjanina i ove hrvatske regije”.
Ovaj mladi zrenjaninski političar (rođen 1976), bez skoro ikakve radne biografije, istaknuti je član i visoki funkcioner Čankove lige (aktuelni je potpredsednik LSV), a celog ovog leta izaziva aferu za aferom. U stvari, političkom scenom u gradu na Begeju počeo je da dominira posle hapšenja bivšeg gradonačelnika Gorana Kneževića. Vešto je iskoristio konfuziju u gradu i haos koji je hapšenjem Kneževića zavladao u redovima DS, inače koalicionog čelnika u Skupštini grada. DS upravlja Zrenjaninom zahvaljujući glasovima devet odbornika LSV. Marton je već mesecima pravi gradski lider i veoma vešto obavlja mnoge poslove koji su u nadležnosti gradonačelnika, a ne samo predsednika gradske skupštine. Čak je uspeo da oformi i sopstveni kabinet od desetak članova, i to u vreme kada svi govore o potrebi otpuštanja gradskih činovnika...
Gnev sugrađana, više od zloupotrebe službenog automobila, navukao je podržavanjem ideje hrvatskog Udruženja “Vukovar 1991”, čiji su članovi boravili u Zrenjaninu, sa namerom da postave spomen-ploče u Stajićevu i Begejcima, selima zrenjaninske opštine u kojima su svojevremeno bili sabirni centri za zarobljenike iz Hrvatske. Prethodno je dobro iznervirao crkvenoupravni odbor Srpske pravoslavne crkve i mnogobrojne pravoslavne vernike iz Zrenjanina izjavom da gradnja crkve u ovdašnjem naselju Bagljaš može da sačeka ekonomski bolja vremena.
Pažnju dela javnosti i nadležnih državnih organa Marton je skrenuo i aferom o navodnoj pretnji dvojice mladića iz naselja u kojem stanuje, a koji su njemu i njegovom maloletnom sinu uputili verbalnu poruku “da je ustaša i da je gotov...” Policija i u ovom slučaju sprovodi istragu i najavljuje pojačanu bezbednost Martonove familije. Da li je ovde reč o marketinškom zapletu, kojim Marton želi da skrene pažnju sa afere privatnog putovanja i letovanja u Puli službenim automobilom, ili o prekršaju nepoznatih sugrađana - verovatno će se razotkriti uskoro.

GIMNAZIJALAC - POLITIKOLOG
MARTON može da se suoči i sa novom aferom - lažnog predstavljanja!? Već godinama iznosi da je politikolog i da je ovo zvanje stekao na beogradskom Fakultetu političkih nauka. Međutim, upravo je zvanično utvrđeno da ima završenu samo gimnaziju. U prvom reagovanju Marton i dalje tvrdi da je politikolog, objašnjavajući da se uspešno i svakodnevno bavi politikom...

PODRŠKA
ČANKOVA liga najjače uporište ima u Zrenjaninu, a ovdašnja gradska vlast funkcioniše zahvaljujući glasovima devet njihovih odbornika. Ligaši su vešto iskoristili svoj položaj i trenutno imaju direktore u bezmalo svim važnijim javnim ustanovama i preduzećima. Marton je partijska uzdanica, a LSV podržava sve njegove poteze.