MOKRA GORA - Postala je Mokra Gora u proteklih pet godina jedini kraj u zapadnoj Srbiji gde natalitet raste, rođeno je od početka izgradnje Drvengrada do danas 55 mališana! Proslavljeni reditelj Emir Kusturica za “Novosti” objašnjava zašto se ovakav fenomen dogodio, pokazujući izlivenu prvu ploču novog vrtića koji gradi, a koji će na jesen biti završen i otvoren za ovdašnje mališane.
- Odlična saradnja grada Užica i Parka prirode Mokra Gora koji je pod okriljem države, “kriva” je za ovdašnji natalitet. Izgrađena je infrastruktura, stvorili smo sredinu u kojoj je privilegija živeti. Sve se dogodilo u trenutku kada su bebe bile prava retkost, ali smo uspeli da iz temelja sve preokrenemo. Mladi su to prepoznali, mnogi su se iz grada vratili u zavičaj i ovde zasnovali porodice - objašnjava jedini počasni građanin Užica, pokazujući novu građevinu usred Drvengrada, u kojoj će biti mesta za sve mokrogorske dečake i devojčice, kao i za mališane koji sa roditeljima borave u Mokroj Gori.
- Ponovio sam bezbroj puta: jedino zaista vredno što u životu možemo da uradimo, je da zaštitimo decu i prirodu. Država je pronašla “recept” koji je primenila, a danas ponosno može da kaže kako smo na području Mokre Gore otišli korak ispred Evrope - ističe Kusturica.
U oktobru, dodaje proslavljeni reditelj i direktor Parka prirode, država završava građevinski ciklus. Reporteri “Novosti” su imali priliku da sa Kusturicom obiđu ogromno prostranstvo, od Mokre Gore do bosanske granice. Ispod novih puteva “sakriveni” su kilometri cevi. Otpadna voda ubuduće neće završavati u podzemnim tokovima, već u kolektorima i prečištačima.
- Spajamo postojeću i novu kanalizacionu mrežu, proširujemo vodovod u širokom pojasu, pri kraju je stvaranje infrastrukture koja može da “podnese” 20.000 novih stanovnika - dodaje Kusturica. - To je potvrda da ne konzerviramo prošlost, već dedovinu spajamo sa 21. vekom. Videće se uskoro da Srbija može biti uređena kao Švajcarska, jer to zaslužuje!
Gradnja, uprkos zlonamernim tvrdnjama, na Mokroj Gori nije zabranjena.
- Važno je jedino da se poštuju pravila. To dosadašnji rezultati jasno govore. Ceo svet priča o zaštiti, a mi smo to uradili. Stari i novi stanovnici Mokre Gore grade na način kako bi ti naši preci radili, da su nekim čudom živi u 21. veku i da raspolažu mašinerijom kakvu imamo danas - ističe Kusturica, tokom obilaska zaštićenog dobra.

DžONI I SALMA SA MALIŠANIMA
NA samo pet-šest metara od vrtića, Kusturica gradi još jednu novu zgradu u kojoj će biti smešten vrhunski filmski studio. Ispred Kusturičine kamere, u Drvengradu, prvi će izaći njegovi prijatelji Džoni Dep, Salma Hajek i Miki Manojlović, tokom predstojećeg snimanja filma “Prijatelji Panča Vilje”.
Iznad filmskog studija, naći će se veliki otvoreni bazen. Nema sumnje, mališani će moći da vide velike umetnike na delu.