IVANJICA - Najveći proizvođač i trgovac cvećem u Evropi, italijanska grupa "Čikolela", zainteresovana je za ulaganja u našu zemlju. Predsednik grupe Vinčenco Čikolela izrazio je spremnost da investiraju u izgradnju modernog distributivnog centra, najvećeg na Balkanu, preko kojeg bi, pored svojih proizvoda, plasirao cveće većih proizvođača iz Srbije u zemlje regije, Evropske unije i Rusije.
Oni bi u izgradnji distributivnog centra učestvovali organizaciono, a obezbedili bi i do 90 odsto sredstava. Za ostatak, kao i za idejni projekat, trebalo bi da se pobrine Udruženje proizvođača cveća i ukrasnog bilja "Flora". Zoran Radovanović, predsednik Udruženja, ističe da je ovo strateški projekat, i očekuje punu pomoć države. Već su, objašnjava, dobili načelno obećanje da će im lokaciju i infrastrukturu obezbediti grad Beograd.
- Cvećarstvo u Srbiji ima sve veći značaj. Godišnje nam se pridruži od 50 do 80 novih proizvođača, tržište se razvija. Ljudi ostaju privrženi zemlji. Trenutno je registrovano 1.200 proizvođača. Proizvodnja raste, pa se postavlja pitanje plasmana. Stoga sam pokrenuo inicijativu da svi veći proizvođači iz Srbije dolaze na jedno mesto, tu izlažu i prodaju robu. A i osnovno načelo savremene proizvodnje jeste da proizvođač bude samo proizvođač, a da se trgovinom, organizacijom, marketingom, bave drugi. Zahvaljujući berzi, smanjili bi se i troškovi transporta, a naravno, mnogo bi se olakšalo i trgovcima - objašnjava Radovanović.
Godišnje se u Srbiji proizvede od 80 do 100 miliona komada cveća, što je u vrednosti oko 50-60 miliona evra! S druge strane, izveze se robe u vrednosti od 2,1 milion evra. Prema zvaničnim podacima, za uvoz je prošle godine izdvojeno 11,5 miliona evra. Međutim, procene jednog holandskog instituta kazuju da je ta cifra četiri puta veća!

PROIZVOĐAČI I UPRAVLJAČI
IAKO je "Čikolela" spremna da uloži i 90 odsto sredstava, upravljački paket akcija biće u rukama proizvođača. Poenta je, objašnjava Radovanović, u formiranju zasebnog privrednog subjekta koji će biti u vlasništvu proizvođača. Inače, naš sagovornik je suvlasnik firme "Eol", najvećeg proizvođača cveća u Srbiji, a možda i u regionu. Sedište ove porodične firme je u Radaljevu kod Ivanjice.

KLIMA
RETKO se koja zemlja može pohvaliti takvim uslovima za proizvodnju cveća, kao naša, što su uočili i stranci. Srbija ima veliki broj sunčanih sati, ravnomerno raspoređene padavine, dobru strukturu zemljišta, dovoljne količine vode, i hladne zime, što odgovara određenim vrstama cveća! Beograd je na strateškom mestu, a carinske olakšice sa Rusijom čine je još privlačnijom!