PROKUPLjE, KURŠUMLIJA - Tri ključna projekta o kojima smo razgovarali su izgradnja auto -puta Niš-Merdare-Priština, preseljenje Opšte bolnice u prostorije Doma zdravlja koje će se renovirati i izgradnja industrijske zone.

Ovo je naglasila Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije koja je u petak posetila Prokuplje i Kuršumiju. Čestitajući prethodno građanima Prokuplja koje je u junu mesecu dobilo status grada, posle sastanka sa rukovodstvom prokupačke opštine u društvu Narodnog poslanika Darka Laketića, predstavnika lokalne samouprave i bolnice, posetila je prostorije zgrade Doma zdravlja izgrađene 1992 godine u koje će se izmestiti Opšta bolnica.

- Potrebno je da se rekonstruište 30.000 kvadratnih metara u Domu zdravlja za realizaciju ovog projekta i to će se fazno finasirati, pri čemu je vrednost projekta 2,5 milijarde dinara. Cilj je da se preseljenjem odnosno objedinjavanjem ovih ustanova stvori regionalna bolnica za Toplički okrug i da se na jednom mestu obezbedi kvalitetnija zdravstvena zaštita za građane - istakla je premijerka Srbije ispred prokupačkog Doma zdravlja koji su obišli i Marko Blagojević iz Kancelarije za javna ulaganja i predstavnici Ministarstva zadravlja.

Ističući da će Vlada Srbije pomoći budžetskim sredstvma razvoj prokupačke opštine koja to sa statusom grada sada daleko više zaslužuje, premijerka Srbije je pohvalila narodnog poslanika Darka Laketića na inicijativi za dobijanje statusa grada ali i opštinsko rukovodtsvo na izradi, kako je rekla ključnih i kvalitetnih projekata.

- Vlada će učiniti da se Prokuplje podigne ulaganjem u infrastrukturu i sve što je bitno građanima - dodala je premijerka Brnabić ispred prokupačkog Doma zdravlja podsetivši na ranija velika dugovanja lokalne samouprave uz konstataciju da je sada budžet grada stabilan i da mogu realizovati i neke infrastrukturne projekte iz sopstvenih sredstava.

Pročitajte još:Premijerka Srbije: Od 1. januara ulazimo u sistem platnih razreda

Govoreći o radovima na izgradnji auto puta Niš-Merdare-Priština, koji će, kako je ocenila biti od vitalnog interesa za Toplicu, premijerka Srbije je istakla da je projektna dokumentacija za ovaj put urađena i da će sledeće godine deonica puta od Niša do Pločnika biti sagrađena u punom profilu. Istovremeno, predsednica Vlade Srbije napomenula je da će jedan krak auto-puta prolaziti pokraj buduće industrijske zone, što će, kako je ocenila, uticati na dolazak investitora i otvaranje novih radnih mesta.

Foto:D. Zečević


- Otvaranje industrijske zone pokraj fabrike Hisar značiće brojna radna mesta ne samo za žitelje prokupačke opštine već i čitave Toplice.Ovom zonom nastojaćemo da uposlimo veliki broj onih koji sa ovog područja očekuju posao - pojasnio je cilj ove Industrijske zone Darko Laketić narodni poslanik iz Prokuplja dok je Aleksandar Simonović, predsednik prokupačke opštine podsetio da je sadašnja vlast nasledila dug od 2,5 milijarde dinara, objasnivši je da lokalna samouprava sada funkcioniše stabino.

Nakon posete Prokuplju, premijerka je zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom turizma, trgovine i telekomunikacija Rasimom Ljajićem razgovarala sa rukovodstvom lokalne samouprave u Kuršumiji o vitalnim projektima za ovu opštini gde je razvoj turizma istakla kao najznačajniji.

Foto:D. Zečević


- Kuršumlijska opština ima velike potencijale. Priroda je ovde prelepa i to se vidi na prvi pogled. Samim tim je i razvoj banjskog turizma prioritet ali i razvoj poljoprivrede, pre svega stočarstva-rekla je prilikom obilaska Kuršumlijske banje premijerka Brnabić i najavila donošenje novog zakona o javnoj imovini do kraja jeseni čime će se stvoriti uslovi za privatizaciju banja u Srbiji pa i Kuršumijske banje čiji je jedan krug odnsono pokušaj privatizacije izvršen neupsešno.

-Zakon oko javne imovine biće izmenjen, jerje cena od preko dva miliona evra bila previsoka i niko se nije javio za kupovinu Kuršuumlisjke banje.Izmenom ovog zakona otvoriće se mogućnost za privatizacijom drugih banja u Srbiji što će poboljšati razvoj turizma u čitavoj zemlji-rekao je ministar Ljajić, dok je predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić,kazao da je u razgovoru sa premijerkom dogovoreno da se u narednoj godini nastavi finansiranje brane Selova čija je izgradnja zaustavljena zbog nedostatka novca.