POŽIVEO je samo pola veka, ali je za to vreme muzičar i kompozitor Laza Ristovski, nekadašnji klavijaturista “Smaka” i “Bijelog dugmeta”, ostavio mnoštvo kompozicija za večnost. Njemu u čast, 9. novembra u beogradskom Sava centru, biće održan koncert sećanja “Iza horizonta”.

Ristovski je pripadao grupi muzičara koji su obeležili jugoslovensku rok scenu krajem prošlog veka. Već sa pet godina je tražio od roditelja da mu kupe harmoniku, a prve časove je pohađao kod pedagoga koji je preferirao klasičnu muziku. Lazu je, pak, mnogo više interesovao rokenrol, što direktoru tek otvorene muzičke škole u Kraljevu nije bilo po volji. Sa 13 godina je od roditelja dobio orgulje i osnovao prvi bend, s kojim je svirao po kraljevačkim igrankama bez imena, pa su prozvani “Bezimeni”. Sastav je privukao pažnju Bokiju Miloševiću, pa je Lazu poveo u Beograd da svira uz Lepu Lukić, ali mu je to brzo dojadilo i priključio se “Smaku”. U oktobru 1976, na nagovor Gorana Bregovića, prelazi u “Bijelo dugme”, ali ih je napustio posle dve godine. Postao je najtraženiji klavijaturista u Jugoslaviji, a spisak ljudi s kojima je radio ili ih pratio na turnejama izuzetno je dug.

Zato će na koncertu uspomenu na njihov zajednički rad podeliti Goran Bregović, Alen Islamović i prijatelji iz grupe “Smak”. Biće tu i “Neverne bebe”, “JU grupa”, “Kepa i fri spirits”, “Zana”, “Gis maj es”, “Piloti”, ali i Aleksandar Saša Lokner (sa kojim je snimio hvaljeni album “Naos”), Vlatko Stefanovski, Vasil Hadžimanov, Boki Milošević, Bilja Krstić, Ogi Radivojević, Nikola Čuturilo Čutura, glumac Lazar Ristovski, kao i mladi roker Džoni Ranković. Podsetiće publiku na opus i značaj ovog velikog umetnika kroz osvrt na njegove najpoznatije hitove jugoslovenske rok, instrumentalne i filmske muzike.

Karte, po ceni od 1.200 do 2.000 dinara su u prodaji na blagajni Sava centra i “Gigstiksu”.