НИШКИ студенти донели су прву победу за Србију на регионалном такмичењу у програмирању које је недавно одржано у Румунији и тако се пласирали на светско финале престижног АМЦ такмичења. Нишким студентима победа је донела јединствену шансу да се, после две деценије, једна српска екипа нађе на оваквом једном такмичењу које ће бити одржано крајем марта наредне године у Португалији, а на коме ће своја знања и умеће одмерити студенти најпрестижнијих светских универзитета.

Природно-математички факултет из Ниша представљали су студенти Иван Стошић, Вук Бибић, Лазар Стаменковић и ментор Никола Милосављевић, са департмана за Рачунарске науке. Они ни после неколико дана од регионалног такмичења не крију задовољство због постигнутих резултата, какви су забележени још давне 1995. године, када се ЕТФ тим квалификовао као другопласирани у региону.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Вејавица на Златару, врхови се забелели (ФОТО+ВИДЕО)

- А, сада је то успела наша екипа из Ниша, иако је конкуренција била изузетно јака. Из десет земаља се такмичило 88 екипа, а ми смо показали да смо најбољи. Наш задатак на такмичењу је био да за пет сати урадимо 11 задатака. Наша екипа се дуго спремала за ово такмичење, а већ сада се припремамо за светско такмичење. Мада је још рано да говоримо о очекивањима, надам се да ћемо се пласирати међу првих 10 екипа - каже студент Иван Стошић, капитен екипе, који је и као средњошколац освајао медаље на Олимпијади у информатици.

Успехом нишких студената диче се и професори ПМФ који кажу да су пласманом на светско АТЦ такмичење студенти уписали себе, нишки универзитет и Србију на светску програмерску мапу.

Проф. др Марко Петковић

- Ово је невероватан резултат, ACM SEERC је регион у коме учествују програмерске силе попут Украјине, Румуније, Бугарске. Међутим, ово никако није случајност, ПМФ Ниш је и прошле године био високо пласиран на овом такмичењу и дуги низ година бележи лепе резултате на BubbleCup надметању. Надам се да ће ови наши генијални студенти, који су показали изузетно знање, концентрацију и тимски рад, мотивисати младе програмере широм Србије - каже Никола Милосављевић, са департмана за Рачунарске науке ПМФ у Нишу.

Према речима професора др Марка Петковића, Природно-математички факултет у Нишу много пажње посвећује раду са талентованим студентима, било да је реч о учешћу на домаћим и међународним такмичењима, или активном укључивању у научни рад.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Неуништиви борац за радничка права


Иван Стошић, Вук Бибић, Лазар Стаменковић

ЛАКО НАЛАЗЕ ПОСАО У СТРУЦИ

- НАШИ студенти без проблема налазе посао у струци, а они најбољи се неретко запошљавају у неким од највећих домаћих и међународних софтверских компанија. И поред тога, овакав успех још увек нисмо имали, због чега смо сви веома срећни - нагласио је др Петковић.