Košarkaška reprezentacija Srbije se već desetak dana u Vršcu priprema za Evropsko prvenstvo u Litvaniji (31. avgust – 18. septembar), na raspolaganju im je kompletna infrastruktura neophodna za vrhunski rad, a da sve bude kako treba, indirektno, brine se i Dušan Gvozdić, pomoćni trener nacionalnog tima, jedini „izvorni“ Vrščanin.

Gvozdić je godinama u Hemofarmu „desna ruka“ Željka Lukajića, radio je u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, Lijetuvos Ritasu... I sve to sa samo 33 godine. Uz Sašu Nikitovića najmlađi je član stručnog štaba „orlova“.


- Veliko je zadovoljstvo kada si deo reprezentacije i stručnog štaba selektora Dušana Ivkovića i u društvu asova koje ima naš tim. Zaista je uživbanje raditi sa njima – kaže Gvozdić, koji je od 2009. deo „orlova“. - Imao sam veliki sreću da sam sa nekim igračima sarađivao i u Hemofarmu.

Mladi stručnjak ističe da mu je drago i što je reprezentacija treći deo priprema obavila u njegovom gradu.

- Prošlo je mesec dana otkako smo se okupili. Posle Beograda i bazičnog dela priprema u Nemačkoj, na moje zadovoljstvo, treći deo obavljamo u Vršcu. Sebi sam postavio ulogu domaćina, kako ja tako i moj klub. Mislim da su svi zahtevi reprezentacije ispunjeni. Kada to kažem mislim na uslove za rad i sve što prati nacionalni tim.

Gvozdić ima veliku podršku selektora Ivkovića i igrača, za koje kaže da su ponos naše zemlje.

- U odnosu na sve druge timove velika prednost Srbije je u tome što su naši igrači ne samo asovi na terenu, već i van njega. Srbija treba da bude ponosna što ima takve ljude da je predstavlja svuda u svetu.

Pored Gvozdića u stručnom štabu su Aleksandar Kesar, Ivkovićev asistent iz Olimpijakosa i kondicioni trener Duško Marković, dok će Nikitović da se priključi posle EP za kadete.

- Već smo poprilično uhodani. Sve se radi ubrzano u odnosu na obaveze u klubu. Naš zadatak je da pomognemo kako selektoru, tako i igračima i olakšamo im pripremu za utakmice. To je moj glavni zadatak. Treću godinu sam u reprezentaciji, dobro sam se snašao u ulozi koju sam dobio i nadam se da su selektor i igrači zadovoljni.

Do početka EP je ostalo manje od mesec dana. „Orlove“ od nedelje 7. avgusta očekuje prvi pripremni turnir u Ljubljani, na kom učestvuju sve bivše republike SFRJ. Srbija je u grupi sa Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom.

- Počeli smo sa analizom rivala sa kojima ćemo igrati u pripremnom periodu. Prvi u nizu je turnir u Sloveniji, dobili smo utakmice koje su Makedonaci već odigrali, dok će Bosna, kao i mi, prvi meč igrati u Ljubljani. Posle nas očekuju turniri u Izmiru i Londonu. Naglasio bih odličnu komunikaciju sa ljudima iz Saveza što se tiče dopremanja utakmica. Sve to treba da bude u funkciji onog što se traži od nas da pomognemo selektoru i igračima.

Ovogodišnje Evropsko prvenstvo ima dodatnu težinu i zbog toga što će dve prvoplasirane selekcije obezbediti vizu za OI 2012, dok će reprezentacije koje zauzmu od trećeg do šestog mesta dobiti šansu da se Londona domognu kroz kvalifijkacije.

- Imam ogoromnu veru u selektora i igrače. Znam da će oni dati sve od sebe, a za dobra rezultat mnogo faktora treba da se poklopi – istakao je Gvozdić.

BJELICA NA TRENINGU
Nemanja Bjelica se danas vratio iz Barselone i već večeras će biti na treningu reprezentacije Srbije.
Kontrolni pregled operisane leve šake je potvrdio da je kost zarasla i krilo Kaha Laborala bi konačno trebalo da se priključi grupnim treninzima „orlova“.
Nacionalni tim u sredu završava pripreme u Vršcu, seli se u Beograd, a u petak putuje za Ljubljanu.