Od trenutka kada je krajem aprila povtrđeno da će fudbalski tim Srbije da igra protiv Australije u Melburnu, australijski Srbi su se organizovali da masovno prisustvuju ovom prijateljsakom dvoboju.

Naši iseljenici iz Sidneja i Brizbejna su zakupili autobuse da bi putovali sa svojom decom u Melburn.

- Narod je želeo da uživa u majstorijama naših fubdalera. Istovremeno australijski Srbi su želelida pokažu Australijancima da smo upravo mi doneli i razvili fudbal na Petom kontinentu. Prvi srpski klub “Avala” je osnovan davne 1949. godine u Adelaidu, a upravo iz etničke fudbalske lige doseljenika stvorena je pedesetih Nacionalna liga Australije – objašnjava nam Milan Ninović, sportski novinar i autor knjige o najvećem srpskom klubu “Džast” u Australiji.


Kako nam je objasnio Ninović iz ovog kluba su ponikli ne samo veliki igrači, već i treneri, koji su bitno uticali na razvoj fudbala u Australiji.

Jedan od njih je bio Zvonimir Rale Rašić, igrač “Vojvodine”, zrenjaninskih i beogradskih timova, koji je emigrirao u Australiju 1962. godine i postao prvotimac jugoslovenskog radničkog kluba “Džast” u Melburnu.

- Rašić je igrao u ligi države Viktorija kada ga je Fudbalski savez Australije 1970. godine angažovao da vodi njihov državni tim. Stvorio je jaku i homogenu ekipu koja se izborila za odlazak na Svetko prvenstvo u Nemačku 1974. godine. Rale Rašić je ušao u istoriju australijskog fubdala isporta jer je do 2006. godine bio jedini selektor koji je odveo reprezentaciju Australije na svetsku smotru fudbala – tvrdi Milan Ninović.

Kako je to izveo Zvonimir Rale Rašić, otkrio nam je nedavno u Sindeju, gde drži Fudbalsku akademiju u vodi Fudbalski kamp, koji ima svoje ispostave u Kini i Južnoj Americi
.

-Mi smo u kvalifikacijama igrali sa Iranom, koji je bio jako nezgodan, brz i prosto neuhvatljiv tim. Međutim, jedan naš čovek, koji je bio trener u Iranu mi je javio da Arapi igraju fudbal na peskovitom terenu, u kopačkama bez krampona. I da šutiraju sa svih pozicija na gol. Tako da sam ja australijskim reprezntativcimadao kopačke bez krampona, da i oni budu brzi na terenu i naređenje da blokiraju svaki udarac Iračana. Pobedili smo ih i lično mi je princ, sin kralja Reze Pahlavija čestitao na pobedi – priča nam Rale Rašić.

Idodaje kako je Australiju odveo na Mundijal u Nemačku kao privremeni trener sa platom od samo 4.000 dolara godišnje. Da je u Nemačkoj bilo 16 ekipa, od koje su tri vodili Srbi. Miljanić je vodio tim Jugoslavije, Vidinić tim Zaira, a Rašić ekipu Australije, koja je zauzela poslednje mesto u grupi.

- Zaljubljenici u fudbal, koji pamte da je Zvonimir Rašić odveo australijsku reprezentaciju na Svetsko prvenstvo u Nemačku 1974. godine, predložili su FSS da odlikuje ovog srpskog fudbalera i trenera. I da se to odličje dodeli pre početka utakmice između Srbije i Australije u Melburnu. Inicijativu su podržali Ambasada Srbije u Australiji, Ministarstvo vera i dijaspore, Ambasada Australije u Beogradu, kao i mnogi sportski radnici sa Petog kontinentu - rekao je Đorđe Čović, vatreni navijač reprezentacije Srbije iz Sidneja.

Ambasadorka Srbije u Australiji Neda Maletić jeu ime FSS uručila Rašiću specijalnu plaketu za zasluge u razvoju srpskog i australijskog sporta i fudbala....

Zvonimir Rale Rašić je danas sportski komentator za australijski SBS radio i za nemačke medije. Očekivao je, kaže da ga selektor Radomir Antić pozove iz Južne Afrike da mu kaže kako da igra protiv tima Australije, ali se to nije dogodilo.

Niti ga je Pižon sada zvao da se konsultuje sa njim. Ovog legendarnog trenera u Australiji, međutim, mnogo više poštuju. Odlikovan je Medaljom sa sport i uvršćen u istoriju australijskog fudbala, kao selektor koji je reprezentaciju sastavljenu od amatera odveo na njen prvi Mundijal, 1974. u Nemačkoj.