VREDELO je čekati skoro dva meseca da FIFA donese očekivanu odluku i reši reprezentativni status Nevena Subotića (21), koji je od petka zvanično novi član srpskog nacionalnog tima. Vest je obradovala selektora Radomira Antića, jer je dobio pojačanje pred nastavak kvalifikacija za SP 2010. godine u Južnoj Africi, a i defanzivac Borusije iz Dortmunda nije krio zadovoljstvo što će u nastavku karijere nositi i crveni dres.
- Znao sam da, što se tiče papirologije, nije ništa sporno, ali tek sada, kada je sve završeno, mogu mirno da se spremam za debi protiv Rumunije. Upoznao sam saigrače na Kipru, imao sam priliku da osetim atmosferu, a sada je pred nama veliki izazov - jasan je Neven Subotić.
Momak iz Banjaluke je „preko“ Amerike stigao u Nemačku, a zatim je izabrao da brani boje Srbije.
- Ja volim svoju zemlju i svi u mojoj porodici su Srbi. Hoću da ponovim da sam slušao svoje srce prilikom izbora, a jedva čekam da upišem prvi nastup, pošto sam sve to sanjao pre nekoliko godina, kada sam otišao od kuće „preko bare“.
Svoj talenat Subotić je pokazao u zemlji gde fudbal nije najpopularniji sport.
- Nisam verovao da ću uspeti i malo je falilo, da nisam bio tako uporan, da počnem da se bavim nekim drugim poslom. Mogao sam vrlo lako da odustanem, ali sam hteo da pokušam, pa šta bude. I da nije išlo sa fudbalom, „preko noći“ bih morao da promenim profesiju.
Ipak, dolazak u Majnc bio je pun pogodak.
- Trener Jirgen Klop u meni je prepoznao momka koji želi da ide korak po korak napred, i od letos smo zajedno u Borusiji iz Dortmunda. Poštuje moju odluku da igram za Srbiju i svestan je koliko mi znači da budem u reprezentaciji. Uspeo sam pod njegovom komandom da napredujem.
Stasiti momak igra na poziciji štopera, ali je univerzalan igrač.
- Sve zavisi od koncepcije trenera i taktike. Uloge ne biram, i tu sam da opravdam očekivanja selektora Radomira Antića, sa kojim sam mnogo razgovarao i uverio se da se radi o sjajnom čoveku i treneru.
Predstoji Nevenu još jedno kolo u Nemačkoj, pa pakovanje na pripreme za Beograd.
- Znam koliko naš narod voli fudbal i navijači od nas traže da budemo uvek na zavidnom nivou. Predstoje nam mini-pripreme i verujem da ćemo uspeti u Konstanci da ostvarimo povoljan rezultat.
Naravno, želja je da Srbija bude učesnik Mondijala.
- Voleo bih da ostanemo na prvom mestu, a imamo dobre šanse da ispunimo cilj pošto su naši igrači pokazali kvalitet u Evropi. Važno je da sve imamo u svojim rukama - zaključio je na kraju Subotić.

LIČNA KARTA
IME I PREZIME: Neven Subotić
DATUM I MESTO ROĐENjA: 10. decembar 1988. Banjaluka, Republika Srpska
VISINA/TEŽINA: 1,93 cm, 82 kg
BROJ DRESA: 4
KLUBOVI: TSV Švarcenberg, Sparta gold, Impakt blek Univerzitet Florida, Majnc 05, Borusija D.
REPREZENTACIJA: 2005-2006. selekcija SAD do 17 godina, 2007-2008. selekcija SAD do 20 godina.

SPISAK
OKUPLJANJE reprezentacije Srbije zakazano je za 23. mart i baza će nekoliko dana biti hotel „Prezident“ u Kovilovu. Ovih dana u Beograd doći će iz Madrida i selektor Radomir Antić, koji će najverovatnije u petak saopštiti spisak igrača za meč sa Rumunijom 28. marta u Konstanci i četiri dana kasnije za prijateljski susret sa Švedskom na stadionu Partizana.

KUHINJA
NIJE imao mnogo prilike da upozna Beograd, ali je boravkom u našem glavnom gradu Neven Subotić bio zadovoljan, pogotovo hranom.
- Insistirao sam da jedem sarmu, koja mi se veoma dopala, a čuo sam da su i druga domaća jela dobra. Ima vremena da probam još neke specijalitete - kaže Subotić.

SKUPŠTINA
POJEDINE odluke Izvršnog odbora i rukovodstva FS Srbije mora da verifikuje Skupština, koja će u ponedeljak u 12.00 održati sastanak. Pored nekoliko tačaka u vezi s takmičenjem selekcija u 2009. godini, biće usvojen i završni račun poslovanja Saveza, koji je prošlu godinu završio u plusu.