KAPITENI su izabrali - Almami Moreira je bio najbolji fudbaler u Srbiji u 2008. godini. Tako je izabrala većina od 12 nosilaca traka časti naših superligaških klubova, koji su Portugalca sa brojem 10 na crno-belom dresu označili kao ključnog igrača u izvanrednoj godini za Partizan.
Moreira je tako, pored redovnih ovacija od "grobara" i prvih trofeja u karijeri sa klubom, došao i do ličnog priznanja, koje mu, iskreno tvrdi, mnogo znači, jer je prvo toga tipa u životu!
* Kako doživljavate ovu nagradu s obzirom na to da su vam je dodelili direktni rivali na terenu?
- Meni je čast što sam se upisao na listu pobednika, a pogotovo baš zbog toga što su me za najboljeg proglasili protivnici na terenu, što trofeju daje posebnu težinu. Iskreno sam oduševljen jer ovakvo priznanje nikada ranije nisam dobio. Biran sam za najboljeg na turniru, utakmici, pa i klubu, ali nikad na nivou cele lige. I za mene je svejedno, jednako dragoceno, da li je to prvenstvo Srbije, Belgije, Engleske, Španije...
* Navedite po jedan događaj za pamćenje i zaborav u 2008. godini?
- Definitivno bih da zaboravim momente iz Sevilje, kada sam doživeo potres mozga na utakmici. Srećom, sve se dobro završilo. A, ono što ću zauvek pamtiti je proslava titule u Kruševcu! Bilo je fenomenalno, slavili smo s navijačima, a meni je to bio prvi šampionski trofej u karijeri. Fantastično.
* Vi ste prvi "pravi" stranac koji je pobedio u anketi "Večernjih novosti". Kakav je uopšte osećaj biti igrač iz inostranstva u Srbiji, osetiti to poštovanje?
- Poštovanje postoji, to moram da kažem, a mislim da ono proizlazi iz toga što i ja respektujem sve rivale, arbitre, protivničke navijače, što se korektno ponašam na terenu i van njega. To ide sa godinama, sa iskustvom. Biti stranac u Srbiji ili u nekoj drugoj zemlji, Belgiji ili Rusiji, manje-više je isto, ali je jedina razlika u tome što se nigde nisam tako brzo uklopio. I što su me ljudi ovde ekspresno prihvatili kao svog. I ja sam, posle kratkog perioda, počeo da se osećam kao da sam dugo u Beogradu.
* Godina koju ste obeležili, bila je izuzetna, dva trofeja, jesenja kruna, Evropa...
- Bila je to odlična godina. Osvojili smo trofeje, verujem da ćemo na leto sve to da ponovimo. Ostaje žal jedino zbog rezultata u Evropi, jer smo imali velike želje, a završili smo takmičenje u Ligi UEFA bez ijednog boda. Verujem da smo imali kvalitet za mnogo više od toga. Da li ćemo sve to popraviti sledeće jeseni, ne znam, ugovor me veže do leta, a posle toga videćemo šta će biti - rekao je kreator igre Partizana i najbolji fudbaler u Srbiji za 2008. Portugalac Almami Moreira.

GLAS ZA ŽUKU I DIJARU
* Da ste vi mogli da glasate, ko bi po vašem izboru bio najbolji fudbaler srpske Superlige u 2008. godini?
- Kada bih se opredelio za nekog iz Partizana, bili bi to moji drugovi i pravi asovi na terenu, Žuka i Lamin Dijara.