DA je šahovska igra bliska nauci, nema sumnje. Uostalom, često se definiše kao jedinstvo sporta, nauke i umetnosti. Da bi se savladale sve tajne drevne igre i postigao rezultat, treba vremena, upornosti, znanja iznad svega. A kada se uporedo na dva koloseka stremi najvišim ciljevima, napor se, pa bar udvostručuje.
Da dve nauke, ona šahovska i ona “ozbiljna”, mogu zajedno i u ova užurbana, moderna vremena pokazuju retki, rekli bismo, dragoceni primeri.
Naša najbolja šahistkinja, velemajstor Alisa Marić, za koji dan će braniti doktorsku disertaciju na polju svoje “druge” naučne specijalnosti, marketinga. Ona nikada tokom karijere nije zapostavljala obrazovanje. Posle Matematičke gimnazije, diplomirala je, a potom i magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. U isto vreme nizala je uspehe na svetskoj sceni, svrstavši se u više navrata na treće mesto među najboljim šahistkinjama planete.
NE ODUSTAJATI
GDE su izvori te, čini se, nepresušne energije, pitamo budućeg doktora nauka, prekidajući poslednje pripreme za prezentaciju pripremljenog rada.
- Možda u porodici, možda u shvatanju života - sa osmehom uzvraća Alisa Marić. - Otac mi je univerzitetski profesor, majka srednjoškolski. Sestra bliznakinja, Mirjana, takođe šahovski velemajstor, završila je Prirodno - matematički fakultet. U takvom kućnom okruženju, bilo je sasvim normalno da šah ne može da bude opravdanje za izostanak obrazovanja. Međutim, mislim da je bliža odgovoru, priroda sportskog duha. Jednostavno, treba se boriti za ostvarenje zacrtanih ciljeva, ma kako oni visoko bili postavljeni. Ne odustajati. Kao u šahovskoj partiji, a šta je šah ako ne preslikan život.
l Koliko dugo ste radili na disertaciji?
- To je veliki događaj za mene, i posebno se radujem što ću rad braniti u ustanovi u kojoj inače predajem, Fakultetu za menadžment BK. Na opsežnim istraživanjima u vezi doktorata, angažovana sam više od dve godine. Tema rada nosi naziv “Imlikacije Interneta na marketing menadžment sa posebnim osvrtom na marketing menadžment u sportu”, a mentor mi je uvaženi stručnjak, prof. dr Branislav Mašić. Trema se javlja pri pomisli na samo odvijanje prezentacije, jer sam je tehnički zahtevno osmislila. U vezi time, nemam dileme jer su ključni pojmovi internet, marketing i sport, dakle sve ono što je permanentno prisutno u mom dugogodišnjem šahovskom angažovanju. Po okončanju odbrane doktorata, logikom stvari sledi izbor za docenta.
BEZ STROGOSTI
DA li Vas studenti smatraju strogim predavačem?
Sada sam asistent profesora na predmetu druge godine studija “Princip marketinga”, tako da još uvek nisam na direktnoj liniji ocenjivanja strogosti. Ne vidim razlog za krutost stava, saradnja je daleko svrsishodnija. Studenti me ponekad pitaju o šahu, čak požele da odigraju partiju, ali sve to tek posle ispita, do tada obostrano važi profesionalni odnos. Popust je moguć ako primetim da se student iskreno bori za višu ocenu u pravom sportskom smislu, jer veruje u svoje znanje, a možda je imao samo loš dan. Eventualna drskost ne dolazi u obzir.

Da li povećano angažovanje u profesiji može da označi odsustvovanje iz šahovskih arena?
- Ništa ne može da me odvoji od šaha i u skladu sa vremenom i značajem takmičenja planiram svoje obaveze. Sa ambicijama gledam na 2005. godinu u kojoj se održavaju Evropska prvenstva. Pojedinačno je u Moldaviji u junu, ekipno u Švedskoj, mesec dana kasnije. Tu su i uobičajeni nastupi na klupskim takmičenjima, Kupu i Šampionatu države i Evropskoj Ligi šampiona.
Međutim, dodaje Alisa, mnogo toga zavisi od mogućnosti. Troškove ovogodišnjih priprema sa ukrajinskim velemajstorom Zontahom, sama sam snosila. Moje učešće na Evropskom prvenstvu za šahistkinje, koje vidim kao neobično važno, direktno zavisi od eventualnog pokroviteljstva. Jasno je da opstanak u svetskom vrhu zavisi od ulaganja.

GRAFIKA
Šah može da bude vrlo televizičan, uz primenu kompjuterske grafike - uverena je Marićeva. Donedavno je na TV Politika vodila zapaženu autorsku emisiju “Alisa u zemlji šaha”. Od ideje ne odustaje:
Vrlo ozbiljno osmišljavam novu seriju emisija, ali za sada neka ime kuće na kojoj će se emitovati, ostane pod velom tajne. Prvi ćete saznati kad dođe vreme - obećala je Alisa.

GODINA NA IZMAKU
NA Šahovskoj olimpijadi, održanoj u Majorci u oktobru, predvodila je našu reprezentaciju sa odličnih 7,5 poena iz 12 partija. Plave su zauzele 15. mesto među 128 nacija, a bolji plasman je izmakao jer nije bilo više raspoloženih članica tima.
Rezultati koji sam ostvarila u najjačoj konkurenciji čini me zadovoljnom. Da su uslovi u fazi priprema bili adekvatni, ne sumnjam da bih rasterećena mogla da pružim više. Važno je da sam potvrdila mesto u svetskoj eliti - ocenjuje postignuto naša šahistkinja.


VUNDERKIND
U 12. godini Alisa je postala najmlađi majstor u istoriji našeg šaha, u 18. velemajstor, a u 20. treća šahistkinja sveta.

SVETSKI AS
NAJVEĆI pojedinačni uspeh svih vremena u istoriji jugoslovenskog šaha ostvaren je pobedom Alise Marić, zajedno sa Ksi Jun, na Turniru kandidata za prvaka sveta, 1990. godine u Gruziji. Alisa je savladala četiri sovjetske predstavnice senzacionalnim rezultatom 3,5:0,5, čime je srušila poluvekovnu apsolutnu dominaciju šahistkinja SSSR, koje su trijumfovale na svih 13 prethodnih turnira kandidata!

TITULE
MEČ za izazivača prvakinje sveta između Marićeve i Kineskinje Ksi Jun, odigran je 1991. u Beogradu i Pekingu. Pobedila je Ksi Jun tesnim rezultatom, posle dramatične borbe, dok je “Alisa nacionale” postala zvanično treća šahistkinja sveta. Ksi Jun je potom pobedila Maju Čiburdanidze i osvojila naslov svetskog prvaka.

VREME
POSEBNO se radujem druženju sa sedmogodišnjim sestrićem, Filipom. Predstave Narodnog pozorišta ne propuštam. Rado odgledam i poneki filmski hit, samo da nije horor ili fantastika. Večernji izlazak dolazi u obzir kada su sve obaveze zaključene. Ljubav? Mnogo znači. Srećna sam - ostaje tajanstvena Alisa.