Događaji u srpskom fudbalu reflektuju opšte stanje u srpskom društvu i većinu zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svetu neodoljivo podsećaju na čuveni meč iz Zagreba, između Dinama i Crvene zvezde, koji je 1990. godine najavio podelu velike Jugoslavije.


Takvo mišljenje je stekao predsednik Slobode Point Sevojno Dragan Subotić, koji smatra da je pravi trenutak za rez u srpskom fudbalu, upozoravajući da negativan primer kompletnom takmičenju daju upravo tri najveća kluba - Partizan, Crvena zvezda i Vojvodina.

- Fudbal i sport generalno odražavaju trenutno stanje u društvu. Oni su refleksija međuljudskih odnosa između Vojvodine i centralne Srbije, koji me neodoljivo podsećaju na dešavanja iz Zagreba 1991. godine i nereda na meču Dinama i Crvene zvezde – kategoričan je u razgovoru „Sport“ Dragan Subotić, prvi čovek užičkog superligaša.

Predsednik Slobode PS smatra da je mnogo predznaka ukazivalo na skandalozni epilog u finalu Kupa Srbije.

- Bila je primetna nervoza u oba kluba, pritisak koji je primoravao i jedne i druge da razmišljaju samo o pobedi. Partizan je jedan od najtrofejnih klubova, osvaja trofeje i to se očekuje. Ali, od Vojvodine se svakako očekivao drugačiji, normalniji pristup, a ispostavilo se da se naelektrisana atmosfera mnogo više odrazila na Novosađane. Dogodio se skandal, kome je doprineo ambijent pre meča...

Subotić smatra da je vreme za radikalnu reakciju nadležnih organa.

- Krajnje je vreme za fudbalski rez. Neprihvatljivo je da utakmica kasni 30 minuta od zakazane satnice, da neko da sebi za pravo i naredi igračima da ne izlaze na teren zbog navijača. Jednostavno, postoje propisi koji moraju da se poštuju, a mi se prilagođavamo onima kojima nikako ne bismo smeli da se prilagođavamo. Ozbiljni klubovi, poput Partizana, Crvene zvezde i Vojvodine, treba da budu primer nama ostalima, ali su oni - daleko od primera. Očigledno je da se ne zna ko u klubovima vodi glavnu reč, da vedre i oblače ljudi iz senke.

Kako biste ocenili arbitražu Slobodana Veselinovića?

- Lično smatram, gledajući snimke spornih detalja sa meča, da je arbitar Veselinović korektno sudio utakmicu i od prvog minuta do kraja donosio ispravne odluke. Ipak, da bi glavni sudija bio na vrhunskom nivou, moraju svi akteri na terenu i oko njega da mu pomognu, a ne da skaču na svaku odluku, svaki faul i posle očekuju da on ponese epitet glavnog krivca, kako bi imali na koga da svale krivicu – jasan je Dragan Subotić, istinski zaljubljenik u fudbal i entuzijasta kakvih je malo u srpskom fudbalu.

JAGODINA: A
KAD SMO MI BILI OŠTEĆENI VOJVODINA JE ĆUTALA
Vrlo ružna slika srpskog fudbala viđena na finalu Kupa Srbije, iziritirala je iGorana Milanovića,predsednika Jagodine.
- Nikako mi nije jasno odakle pravo Vojvodini da napusti završnu utakmicu našeg najmasovnijeg takmičenja. Taj potez na najbolji način potvrđuje da je mnogo toga trulo u našem fudbalu. Prvi sam digao glas protiv velikih klubova iz Beograda i centralizacije našeg fudbala. Mnogi su se oglušili o moj apel, a sada kada su oni „nagaženi“ i dižu li dižu glas. Vrlo brzo u Beograd neću ići ni kod lekara – kaže Milanović.
Podseća na mnogo situacija kad je Jagodina bila oštećena...
- Sada Vojvodina cvili, a Jagodina je u bar dva navrata drastično oštećena u duelima sa Novosađanima - i nikom ništa.
Predsednik Jagodine zahteva da se najoštrije kazne svi akteri blamaže u finalu Kupa Srbije.
- Ako su krive sudije neka budu kažnjeni, ako je kriva Vojvodina neka snosi sankcije, ako je kriv Partizan, neka i on bude kažnjen. Praštanja više ne sme da bude. Za spas našeg posrnulog fudbala - kazuje Goran Milanović, predsednik Jagodine.