СВЕТСКА титула 2014, Куп конфедерација 2017, свих десет победа у квалификацијама за Русију... а онда пад са звезданих висина у најдубљи амбис. Тај пут су за четири године прешли "панцери", губитници Мундијала 2018, што је угледни "Билд" окарактерисао као "највећу срамоту у историји немачког фудбала".

Лист је након пораза од Јужне Кореје (0:2) и испадања у групној фази тим поводом објавио исту насловницу као и пре четири године након величанственог тријумфа над Бразилом (7:1) - "Без речи". Тада је то било у знак одушевљења, а сада због шока, који су неуспешни браниоци трофеја приредили навијачима. "Кикер" је такође био кратак и јасан – "Аут".

- Заслужили смо да будемо елиминисани - поштено је рекао Мануел Нојер, голман четвороструких шампиона планете. - Нисмо били убедљиви ни у једном мечу. Ово није била Немачка коју сви знамо. Све је било јадно. Чак и да смо прошли у нокаут фазу, одмах бисмо били елиминисани.

Ни Фудбалски савез није хтео било коме да замазује очи. Јавно, на званичном твитер-профилу издато је саоштење -извињење.

Прочитајте још Немци наставили крах шампиона на Мундијалима

- Драги навијачи, разочарани смо као и ви. Мундијал је сваке четири године и знамо да сте много очекивали. Жао нам је што нисмо играли као светски шампиони, и колико год да је болно, заслужили смо овакав резултат. Славили смо заједно 2014, али у фудбалу морате прихватити и поразе, и да кажете ривалима да су били бољи. Честитамо Шведској, Мексику и Јужној Кореји и захваљујемо се Русији на гостопримству - стоји у наводима ФС Немачке, који је дао пример понашања свима у свету фудбала.

СПЕЦ. ВНОД осам бивших првака, у завршници СП 2018. биће их шест: Бразил, Уругвај, Аргентина, Енглеска, Француска, Шпанија.

Нико није изговорио тешке речи, нема увреда, пребацивања одговорности, блаћења судија, омаловажавања ривала... Немци су спортски прихватили крах, какав не памте. Пре Русије, већ у првој фази Мундијала били су избачени давне 1938. године, када се одмах играло по нокаут систему. Тада је Швајцарска била боља (2:4 у поновљеном мечу, у првом било 1:1).

Прочитајте још Баслер: Озил није лидер који би желео да буде

- Нисам могао да замислим да ће се све овако завршити - истакао је селектор Јоаким Лев, који ову функцију обавља већ 12 година. - Свестан сам да сам одговоран за дебакл. Међутим, не мислим да долазе црни дани за наш фудбал. Овако нешто се дешавало и другим велесилама. Битно је само да извучемо поуке.

ЗАНИМЛјИВОСТИ

* ДО меча са Јужном Корејом, Немачка је на СП имала свих пет победа над азијским екипама, уз гол-разлику 19:3.

* "Панцери" су у десет квалификационих дуела за Мундијал 2018. постигли 43 поготка, а примили само четири.

* Пред СП, Немци су везали пет утакмица без победе, до генералне пробе са Саудијском Арабијом (2:1).

ПРОКЛЕТСТВО ШАМПИОНА

ИСПАДАНјЕМ Немачке у првом кругу настављена је традиција страдања светских првака. Пре четири године у Бразилу Шпанија није прошла групу, Италији се десило исто 2010. у Јужној Африци, а Француској 2002. у Кореји и Јапану. Бразил није прошао групу 1966. и то после две узастопне титуле првака 1958. и 1962.