Prisustvo hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona, koji u svojim pesmama i na nastupima veliča ustaštvo, na dočeku hrvatske reprezentacije iz Rusije, gde su osvojili srebrnu medalju, podelilo je hrvatsku javnost, a osudio je i švajcarski medij "20Minuten", preneo je portal net.hr.


U pisanom izadanju ovaj medij je objavio tekst u kojem osuđuje Ivana Rakitića zbog fotografije s Tompsonom, kojeg opisuju kao "fašisto-rokera".

Kontroverzni pevač nije Vatrene pratio samo u autobusu od aerodroma do centralnog zagrebačkog Trga bana Jelačića, već je izašao s njima i na pozornicu izapevao a capella verziju svoje pesme “Lijepa li si” koja je proteklih godina postala neslužbena himna hrvatske fudbalske reprezentacije.

Inače, Tompsonovi koncerti dosad su bili zabranjeni ili otkazani zbog javnog pritiska, između ostalih, u Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Sloveniji, državama koje ovog izvođača opisuju kao promotora neonacizma i ustaštva.

Pamti se njegovo pevanje koljačke pesme “Jasenovac i Gradiška Stara”, kao i činjenica da njegov najveći hit "Bojna Čavoglave" započinje sa zabranjenim ustaškim pozdravom "za dom spremni".