КАДА је наша велика узданица Милена Рашић, после огромног броја утакмица у клубу и репрезентацији, одлучила да узме слободно лето, запитали су се многи како ће изгледати блокерска линија на квалификационом турниру за ОИ и Европском првенству. Уз већ добро познату Стефану Вељковић, место у постави и потпуно поверење селектора Терзића добила је чланица италијанског Казалмађореа Мина Поповић (25).


Сада, када се подвуче црта после изборене визе и освојеног злата на ЕП, може да се закључи да је Поповићева посао одрадила за десетку.


Иако је била део тима који је ишао у поход на европску бронзу 2015. и злато 2017, они који се мање разумеју у одбојку, тек су сада упознали њене праве квалитете. Баш због значајне "минутаже" и за Мину је злато у Анкари посебно.


- Лепше је сигурно када играш, због тога се и бавимо овим послом - поручила је Поповићева у разговору за "Новости", док је чекала лет на аеродрому у Анкари. - Мени је свака медаља посебна и драга. Ова се можда издваја, јер сам потпуно учествовала у њеном освајању. Нисам гледала са клупе, већ сам била све време на терену.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Терзић: Никада нисмо играли у оваквом паклу; Огњеновић: Није било лако у овом амбијенту


НИСМО СУМЊАЛЕ У УСПЕХ СЛАБИЈА издања у сусретима групне фазе, нису ниједног тренутка пољуљали самопоуздање светских првакиња.
- Није било лако, дуг је пут до финала. Учествовало је 24 тима, па је било различитих утакмица. Многи су сумњали да ли ћемо бити праве у завршници, али ми нисмо. Није било никаквих проблема током такмичења, што се и види сада по крајњем резултату.

Мина је допринела сигурним и прецизним нападима, мирним и чврстим блоковима, позитивном енергијом, тактичким сервисима... У кључним тренуцима играла је без грешке. Како у групној фази, тако и у неизвесном финалном сусрету.


- Било је драматично, веома. Они су направили сјајну атмосферу и све је било припремљено за велико славље турске селекције. Нисмо се унервозиле када смо губиле 9:6 у петом сету. Биле смо свесне да је густо, али извукле смо се, као и увек. Поново је Србија показала да уме да игра под притиском. Можда смо и изненадиле саме себе шта смо све издржале и преокренуле финале.


Тактови химне "Боже правде" измамили су девојкама на постољу осмех, али и сузе радоснице.


- То је сигурно најлепши и најемотивнији тренутак. Уместо химне домаћина, морали су навијачи у хали да слушају нашу. Пореметиле смо им тамо планове.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ТИЈАНА БОШКОВИЋ МВП: Било је чудесно, поносна сам!


У Анкари су Српкиње успеле да одбране злато освојено две године раније у Бакуу. Трон ће поново бранити 2021. у нашој земљи.


- Сетиле смо се одмах тога и баш бих волела да у Србији буде испуњена дворана. Да људи дођу, подрже нас и направе атмосферу бољу него Турци. Ми то умемо на лепши начин.


После меча честитке су стизале са свих страна света.


- Сви су нас звали, слали поруке... Најдраже су увек оне од породице и пријатеља. Позитивно ме изненадило колико су људи пратили, чак они који немају додира са одбојком.


У дворани током финала и полуфинала девојке су добиле подршку и од Милене Рашић.


- Добила је слободан викенд у клубу и стигла. Била је уз нас и то показује какав смо тим. Сигурно да је мени било задовољство да добијем похвале од играча какав је Милена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЕВРОПСКА ТИТУЛА ЈЕ ОДБРАЊЕНА: Одбојкашице Србије после драме срушиле Турску


Поповићева је изузетно захвална на прилици коју је добила.


- Бити уз врхунске играче које ми имамо у тиму... Ма мени је најлепше у репрезентацији. Имам прилику са њима да тренирам, живим, радим и заиста уживам. Наше заједништво нас и доводи до овако добрих резултата - закључила је Поповићева.


РОЂЕНДАН У ЈАПАНУ

ИЗ шампионске екипе чак девет играчица ће већ сутра кренути у Јапан, где Србију чека учешће на Светском купу. Неће путовати Маја Огњеновић, Силвија Поповић, Стефана Вељковић, Тијана Бошковић и Бранкица Михајловић. Мина ће у Јапану прославити и 25. рођендан, 16. септембра.

- Напорно је, јер стижемо кући, поздравимо се с нашима и они нас већ прате поново на аеродром. Такав календар такмичења мислим да постоји само у одбојци.