ОДИГРАШ девет мечева низашта и онда почне Светско првенство. Реченица селектора Зорана Терзића најсликовитије описује систем такмичења у Јапану, које је направљено тако да буде дуго и компликовано са много утакмица без резултатског значаја. Наше девојке после седам фуриозних победа, везале су два тешка пораза и улазе у трећу фазу, у којој ће сазнати од чега су направљене. Најбољих шест селекција сутра креће у борбу за полуфинале, а први ривал Србије је домаћин - Јапан.

- Очекујем неизвесну и добру утакмицу, као што је била и прва са њима. Они играју одлично пред својом публиком, много боље него на страни. Показале су да могу да се носе са свима, пожртоване су, изузетно борбене у одбрани - проанализирала је, за "Новости", коректор Ана Бјелица противника од ког смо после сјајног почетка изгубили 3:1. - Имају систем који је другачији од нашег и много је тешко европским екипама да им се прилагоде. Међутим, ми смо у првом сету против Јапана показале да када смо концентрисане, можемо да дођемо до победе. Искрено се надам да ћемо такав ритам са почетка наметнути и на целом овом сусрету, јер је он много битнији од оног у групи.

После Јапанки, долази дан паузе, а онда окршај са једином непораженом репрезентацијом.

Прочитајте још: БИО ЈЕ ВЕЛИКИ ЧОВЕК И ТРЕНЕР: Пријатељи и колеге опростили се од Лазара Гроздановића

- Не познајемо Италијанке толико добро јер смо играле само једну утакмицу с њима у Лиги нација. Ни оне, а ни ми, нисмо биле тада на максималном нивоу. Овде су показале да су баш квалитетне, тако да се надам да ћемо се и ми приказати у најлепшем светлу и да ћемо одиграти једну од најзанимљивијих утакмица на овом првенству. Нама је битнији први меч са Јапаном, јер бисмо том победом 90 одсто обезбедиле пласман у полуфинале.

Друга рунда за Србију није затворена у баш најбољем расположењу. Два пораза, иако безболна за кратко су им скинула осмех са лица. Први је био од Јапана, а други веома тежак од Холандије.

- Дошли су у правом тренутку. У првих седам утакмица нисмо имали јаког противника, сем Бразила, који није одиграо на завидном нивоу цео шампионат. Нисмо се снашле кад су стигла два јача ривала. Међутим, та два меча гледамо као припрему за оно што предстоји. Најбитнији су наступи на Ф6, који нас воде у полуфинале и у борбу за медаљу.

Прочитајте још: ОДРЖАН ЖРЕБ ЗА ТРЕЋУ ФАЗУ СП: Српске одбојкашице у групи са Италијом и Јапаном, први меч са домаћином

На главно питање пред старт треће фазе да ли Србије може да се врати на ниво који је држала пре та два неуспеха, Ана има позитиван одговор.

- Одувек смо доказивале да умемо да се вратимо и покажемо најлепше лице у најбитнијем моменту. Тако да се уопште не бринем. Порази су права школа за нас, која нам је била потребна на СП. Ово је велико такмичење, а на њима се никада не долази лако до медаље - завршила је Бјелица.

СВИ КРЕЋУ ОД НУЛЕ

НАША одбојкашица се осврнула и на ривале из друге групе.

- Гледали смо велики број утакмица на СП, између осталог и САД и Кину. Не могу да кажем да је њихова група тежа, мислим да су подједнаке. Свих шест тимова је заслужено дошло довде и нема калкулација ко је слабији, а ко јачи. На пример, Американке нису биле сјајне у другој фази, али сада се све брише и креће од нуле.


ЖЕЛИМ МЕДАЉУ НА ДЕБИЈУ

НА шампионату у Јапану, наша репрезентација има чак шест дебитанткиња, а међу њима је и Ана.

- Осетила сам чари овако великог такмичења, које је пре свега тешко јер траје дуго. Систем је најтежи досад, али организација је на високом нивоу. Драго ми је што сам се нашла ове године у селекцији која је сигурно једна од најбољих, сјајан је осећај. Надам се да ћемо се изборити са притиском и да ћемо узети медаљу.


ТРЕЋА ФАЗА

Г ГРУПА

НЕДЕЉА

СРБИЈА - Јапан 12.20

ПОНЕДЕЉАК

Италија - Јапан 12.20

УТОРАК

СРБИЈА - Италија 9.10

Х ГРУПА

НЕДЕЉА

Кина - САД 9.10

ПОНЕДЕЉАК

Холандија - САД 9.10

УТОРАК

Холандија - Кина 12.20

19. октобар

Полуфинале 6.40, 9.10

За пето место 12.20

20. октобар

За треће место 10.20

Финале 12.40