СВА светла на црно-белој позорници већ годинама уперена су ка Вањи Маринковићу (22). Некада водећа фабрика за производњу српских младих кошаркаша, у претходном периоду није радила пуном паром, па је с разлогом талентовани бек пикиран као први следећи путник ка важним европским дестинацијама, који би могао да настави избледели тренд Партизана. Међу сениоре је стигао са 16 година, тек што је постао пунолетан суочио се и са капитенском траком, за шест година променио је шест тренера. И данас, као водећи играч клуба из Хумске, непрестано је на скенеру комплетне јавности.


О борбама које води од почетка каријере говорио је у разговору за "Новости".


- Србија је земља у којој сви прате кошарку и разумеју се много више него што је то случај код других. Тако да су овде и негативне критике и похвале обично у претераној мери - добро је упознат са овом темом Вања Маринковић. - Мени је било претешко када су ми звиждали наши навијачи. То је нешто непојмљиво. Једно време уопште нисам волео да играм код куће, док на страни нисам имао никакве непријатности. За играча, поготово младог, недостатак подршке на домаћем терену баш фрустрира.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Тринкијери: Одиграли смо професионално; Милојевић: И даље верујем да ћемо изборити плеј-оф

НЕ РАЗМИШЉАМ О ДРАФТУ ПИТАЊЕ о Вањином наставку каријере се намеће током сваког летњег прелазног рока. - У јуну је драфт, то ми због годишта следи аутоматски. Али не мислим о њему. Волео бих да идем степеник по степеник. Да играм у Европи кошарку на евролигашком нивоу, па после ако дође НБА - супер. Ако не, нема веза. Сад је план да играм Суперлигу, после ћемо разговарати о уговорима. Андреа ће бирати играче за следећу сезону, ја имам уговор још годину...


Ипак, тај ружан осећај више у њему не постоји.


- После пет година сам успео да се навикнем на све и више се не нервирам. Имам људе који ми помажу на психичком плану. Сада се водим тиме да сви навијачи могу да причају шта хоће, ја ћу играти своју игру. Кад ме хвале, у реду, захваљујем, кад ме куде, њихова ствар. Мислим да сваки професионални спортиста треба да има психолога, саветника. Уопште није лако ући у озбиљне воде, поготово у Србији... Треба се изборити са притиском који носе на дресу грбови Партизана или Звезде.


На самом почетку сениорске каријере ништа није указивало да ће његов пут бити посут трњем.


- Потрефило се да будем једини играч који је преживео најгоре године у клубу. Сви су долазили, одлазили, ја сам остајао. Просто се осећам као да је ово све "моје". Прошао сам и период са Вујошевићем, Божићем, Џикићем, Николићем, Чанком и сада са Тринкијеријем. Одмогле су ми те промене.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СВИ ПРОТИВ ЗВЕЗДЕ: "Вечити" ривали главни фаворити за трофеј у Суперлиги


Таленат, који је уочио још Вујошевић када га је прикључио првом тиму, већ годинама покушава да добије праву потврду.


- Видећемо да ли ћу из свега изаћи јачи. Мени је стварно Дуле дао све. После његовог одласка, ја сам код Божића добио ту капитенску траку, која је тад могла да се окачи мачку о реп. Нисам ја имао неку фукнцију, није ме то оптеретило, колико сталне промене на клупи.


Никад неће заборавити то "све" што је добио од Вујошевића.


- Остао ми је у најлепшем сећању. Мислим да је савршен тренер за младе играче, за Партизан... Чујемо се и сада и за мене је он појам овог клуба. Тежак је, али знаш да све то вреди. Изнервираш се кад те зове у поноћ, а касније укапираш да све то има смисла.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НА ДАНАШЊИ ДАН: Партизан пре 27 година освојио титулу европског првака


Прошлост је на Вањи оставила ожиљке, али свестан је да има тек 22 године. Нова ера Партизана је почела доласком италијанског стручњака Андрее Тринкијерија.


- Клуб је стао на ноге, и са тренером и председником Остојом Мијаиловићем још да се диже. Надам се да за две, три године неко неће поново пролазити кроз оно што сам ја морао.


Вања је код Италијана добио другачију улогу, није више само класичан поентер.


- Више радим на одбрани, а мислим да сам и у нападу знатно променио репертоар. Нисам играч који ће да изврти 25 "пик енд ролова"... Радићу оно што се од мене тражи. Андреа је тренер који има много искуства, тактички је фантастичан. Помоћници Матовић и Шћепановић су за индивидуалан рад одлични, тако да се све то склопило.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НЕ МОЖЕМО СВЕ У ЈЕДНОЈ СЕЗОНИ: Партизан ни шесту годину заредом није успео да дође до финала АБА лиге


Досадашњи учинак у сезони је полуфинале АБА лиге, топ 16 фаза Еврокупа и трофеј Купа Радивоја Кораћа.


- У суштини јесте много боље него прошле, али трофеј АБА лиге поново није ту и онда ти дође на исто. Полуфинале регионалне лиге није довољно, мислим да смо имали играче за финале и не треба да будемо задовољни - завршио је Маринковић.


ПРИЈАТЕЉ НОВИЦА

БЕЗ дилеме један саиграч је обележио Вањин досадашњи ток каријере:

- То је Новица Величковић. Много тога смо прошли заједно за претходне три и по године. Нисам га подносио током прве сезоне, као и остали млади играчи. Али сада, не прође дан да не идемо на кафу. Мораш у тиму да имаш искусног играча, који ће да вуче млађе, можда не игром, али појавом и главом. Увек је ту за мене, више нисмо само саиграчи, већ прави пријатељи.


ДОМАЋИ ПЕХАР САМО ЗА ПРЕСТИЖ

ПРЕОСТАЛО је још такмичење у Суперлиги, које је Партизан почео убедљивом победом против Меге 102:69. Маринковић није био у саставу, већ у цивилу поред терена. Наредни ривал је Тамиш.

- Пехар домаће лиге служи само за престиж. Све играш да би освојио, мада ово нема неки значај. Лоше је што наша лига траје до половине јуна, најдуже у Европи... Морамо и то да одиграмо, иако је најбитније прошло. Није тешко, то нам је посао.