Кошаркашки клуб Црвена звезда саопштио је данас да ће учинити све да пета утакмица финала плеј-офа АБА лиге прође у спортском амбијенту и позвао је навијаче да поштују фер-плеј.

"Црвену звезду дели један велики корак ка трофеју АБА лиге. Међутим, након два пораза у Подгорици, у којима су црвено-бели играли добро, успевали да се изборе са 'узаврелом' атмосфером и квалитетним противником који има огроман буџет (а у складу са тим и своја очекивања), предност коју су кошаркаши Црвене звезде имали у већем делу обе утакмице у Подгорици се на необичан начин 'топила', па се на крају епилог целе серије свео на пету, одлучујућу утакмицу", наводи се у саопштењу Звезде.

Пета утакмица финалне серије играће се у понедељак од 19.00 у београдској дворани "Александар Николић".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КК Будућност: Револт наших навијача због немилих сцена у Београду

Звезда је реаговала на саопштењу Будућности, за које је истакла да је "изузетно радује".

"У њему провејава порука о значају АБА лиге за регион, и 'примеру за којим треба да се поведемо и да га следимо'... За значај АБА лиге КК Црвена звезда се бори већ годинама, посебно кроз истицање важности њене регуларности. Челници Будућности и аутор саопштења немају разлога за бригу – Црвена звезда ће наћи начин 'да следи пример Будућности' и огромне напоре које су челни људи тог клуба, представници полиције, Агенције за Националну безбедност и подмладак ДПС-а уложили да утакмице у дворани Морача протекну у најбољем реду", наводи се у саопштењу београдског клуба.

Звезда је позвала све навијаче да дођу у халу, пруже екипи подршку, а такође својим навијањем "узврате на велико гостопримство које нам је указано у Подгорици на сваком кораку, од слетања на аеродром, преко боравка у хотелу, до уласка у халу".

Црвена звезда, такође, апелује на навијаче да пружају подршку свом тиму поштујући фер-плеј и спортско ривалство јер у супротном сваки неспортски гест биће санкционисан.

"Целокупна одговорност је на руководству АБА лиге, које је мирно посматрало догађаје током треће утакмице финалне серије, на којој: пљување играча, првог тренера, стручног штаба и руководства клуба током свих 40 минута, изазивање повреда оштрим предметима, као и упади појединаца на терен, убацивање тврдих предмета (шрафцигера, упаљача, ексера, краћих бодежа, кованица, па и кошаркашких лопти?) увређиви транспаренти на рачун појединих играча Црвене звезде, личне претње и увреде неколицини играча Црвене звезде на терену, није било довољно да се прекине утакмица?", пише у Звездином саопштењу.

"Све то, иако незапамћено у историји АБА лиге, било је 'довољно' за пражњење почасних места и два реда на трибинама, и напрасно постало модел за 'врхунски организовану утакмицу' након реакције (млаке) АБА лиге, које је ваљда схватило да би неко у четвртој утакмици и настрадао?", додаје се.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Улазнице за меч Звезда - Будућност од сутра у продаји

Поновљен је позив навијачима да се понашају "спортски, културно", да се "угосте спортски пријатељи из Подгорице како доликује", али да се на првом месту помогне тиму да победи у изузетно важној утакмици искључиво на терену.

"Такође, због огромног интересовања навијача Црвене звезде готово је извесно да ће хала бити пуна. У таквој атмосфери могуће је да појединци помисле да тиме што ће бацањем појединих предмета на терен (посебно топовских удара и петарди) помоћи свом клубу! Зато ће Црвена звезда на састанку са представницима безбедносних структура и АБА лиге, инсистирати на ригорозним контролама на свим местима: Почев од аеродрома, преко хотела, укључујући и максималну безбедност соба, контролу хране и оброка гостију, њиховог безбедног кретања по граду, као и приликом уласка свих гледалаца у халу, које ће подразумевати и показивање личних докумената Србије на увид, како се не би догодио неки 'непланирани' сценарио који би 'можда' довео до прекида утакмице?", пише у саопштењу Звезде.