ОЛИМПИЈСКИ, светски и европски вицешампион улази у другу фазу квалификација за Светско првенство са трећег степеника у групи, односно са граничника за пут у Кину наредног лета. Упркос томе, за део српске јавности незамисливо је да пласман званично друге репрезентације на свету може да буде упитан.

За Владимира Лучића, 29-годишњег крилног играча нашег националног тима и минхенског Бајерна, та врста уљуљканости недопустива је за играче које је селектор Александар Ђорђевић могао да окупи за септембарски ФИБА "прозор".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Kалатес: Бићемо мотивисанији од Србије

ГРЦИ ЈАКИ, АЛИ ИМАМО БОЦУ И БЕЛОГСРБИЈА ће у Ираклиону водити борбу са прекаљеним асовима као што су Калатес, Принтезис, Слукас, Папаниколау, Бурусис...
- Грци поседују велики квалитет - каже Лучић. - Имамо и ми наше адуте, пре свега Боцу (Богдановића) и Белог (Бјелицу). Видећемо... Предстоји нам период уигравања, ту су неки момци који никад нису били заједно у тиму. Покушаћемо да се у ходу склопимо колико је могуће и будемо најбољи што можемо у ове две утакмице.

- Ако неко не доводи у питање трећу позицију и пласман, мислим да не приступа квалификацијама довољно озбиљно. Пораз од Немаца у Новом Саду је показао да све репрезентације у овом систему имају шансу. Биће тешко против сваке од њих, посебно на гостовањима и зависно од састава у којем играмо. Овакав систем даје предност малим екипама, али Србија заслужује да се нађе на Светском првенству и надам се да ћемо сви дати допринос одласку у Кину.

Док још траје клупска међусезона, Србија је за утакмице са Грчком на Криту и Естонијом у Београду окупила најбољи тим у овим квалификацијама.

- Ово је тренутак када и неки од најбољих играча могу да се нађу на списку. И даље има отказа, проблема узрокованих системом такмичења, о којем се много полемисало. Излишно је наставити са причом о томе, најбитније је да дамо све од себе и остваримо две победе на почетку друге фазе квалификација, како бисмо у што бољој позицији дочекали наредни "прозор".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Улазнице за меч Србија-Естонија пуштене у продају

Тријумф над Грцима, који су у групу Л унели максималних 12 бодова, знатно би приближио "орлове" пласману.

- Ако узмемо у обзир да се ради о најозбиљнијем противнику у другој рунди, добро је што нам утакмица са Грчком у гостима долази у тренутку када можемо да се окупимо у најбољем саставу у досадашњем току квалификација. Међутим, не треба сметнути са ума да нас чека веома тешка утакмица, у каквом год саставу да играмо.

ГРУПА Л
ТАБЕЛА: Немачка 6-0, Грчка 6-0, Србија 4-2, Израел 3-3, Грузија 2-4, Естонија 2-4.
ТЕРМИНИ
13.9: Грчка - Србија
16.9. Србија - Естонија
30.11. Израел - Србија
3.12. Србија - Грчка
21.12. Естонија - Србија
24.12. Србија - Израел