Српски тренер Синиша Михајловић започео је борбу с акутном леукемију, пошто се у понедељак увече јавио на одељење Института за хематологију у поликлиници "Санта Оросло".


Професор медицине Микеле Каво, који ће бринути о стратегу Болоње, је у изјави за италијанску "Републику" причао о врстама леукемије и шансама за њено излечење, додавши да ће прва фаза Михајловићевог лечења трајати три недеље.

- Не могу се излечити све врсте леукемије, али неке, чак и акутне, могу да буду побеђене. Што је пре откријемо, то смо у већој предности. Чак и код оних где није могуће потпуно излечење, данашњи лекови могу значајно да продуже животни век. Сви који болују од леукемије морају да буду свесни да живимо у периоду великих научних достигнућа. Постоје велики успеси у терапији многих болести рака коштане сржи. Данас радимо ствари које су пре само десет година биле незамисливе. Никад нисмо били у бољој позицији – рекао је Каво, који, ипак, није хтео да даје конкретне прогнозе о Михајловићевим шансама за излечење.

Прочитајте још НАВИЈАЧИ ЗВЕЗДЕ УЗ МИХУ И КУЗМИЋА: Посебне поруке за Синишу и Огњена (ВИДЕО)

- Морам да сачувам апсолутну дискрецију мог пацијента. Он је тај који ће одлучити да ли ће, када и колико информација поделити са јавношћу. Могу само да поновим оно што говорим свим пацијентима. Нада у излечење један је од најважнијих елемената процеса лечења, а у данашње време заиста имамо разлога за наду – рекао је професор, објаснивши да постоје велике разлике у леукемијама, које могу бити хроничне или акутне.

- Данас постоји могућност одабира циљаних лекова и персонализације терапије, уз помоћ техника молекуларне биологије. Наш институт је центар за употребу генетски модификованих лимфоцита за препознавање и убијање ћелија рака. То омогућава да се превазиђу неки проблеми који су се појавили код хемотерапије, посебно развој неких отпорности на лекове - подвукао је професор Микеле Каво.

Прочитајте још У МОЛИТВАМА ЗА СИНИШУ: Николина Радуновић за "Новости" о операцији срца коју је Михајловић платио 2001. године