ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА "НОВОСТИ": БАРИ

ПРЕДСЕДНИК Наполија Де Леурентис је претњом да ће његов клуб утакмице Лиге шампиона играти у Барију, другом клубу који је недавно купио, одушевио навијаче Црвене звезде, који су се вратили у свој најлепши дан, 29. мај 1991, када су постали прваци Европе. Међутим, тај план у овом тренутку није реалан, јер је стадион "Светски Никола" под катанцем!

Тренутно се води имовински спор, тако да ни Бари, који је основан 1908. године, не може да игра утакмице, а постоји проблем и са електроинсталацијама. Сазнање да не могу да обиђу култни стадион ражалостио је већину гостију Одбојкашког савеза Србије, који су желели да виде терен и подсете се тренутка када је Дарко Панчев последњим, петим голом у пенал серији против француског Олимпика, одвео црвено-беле у историју.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЗВЕЗДА ПОНОВО У БАРИЈУ? Наполи тражи измену домаћинства у Лиги шампиона

- Покушали смо, уз помоћ пријатеља из Организационог одбора СП, да нас управа пусти да обиђемо стадион. Рекли су нам да је то немогуће, јер је у току суђење око имовинскх права, тако да је стадион запечаћен - објаснио је Милан Вујачић из ОС Србије.

Репортер "Новости" испред затвореног стадиона у БаријуИпак, отишли смо да обиђемо стадион, макар споља. Многи су се сликали испод трибина присећајући се звездане ноћи Црвене звезде. Покушај да се, ипак, уђе макар на терен спречио је чувар стадиона:

- Да, сећам се Црвене звезде и тог финала са Олимпиком. Забрањен вам је улазак, а и не смете да фотографије јавно публикујете.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НАПОЛИТАНЦИ, ОПУСТИТЕ СЕ; Удовичић: Време Аркана је прошло, Београд је град љубави

То нам није сметало да обиђемо стадион и уверимо се да је помало и запуштен. Завиривали смо испод сваке ограде, видели терен у даљини, гол, семафор... И машта је чинила своје. Али брзо смо се враћали у реалност, јер је на сваком другом улазу био видљив катанац, који и визуелно опомиње да улазак никоме није дозвољен. Снимање стадиона било је могуће само преко ограде, са паркинга, који зврји празан. Ни трава испод прелепог стадиона није покошена. Паркинзи и билетарнице су доста запуштене, тако да је заиста мало вероватно да се Наполи пресели у Бари. Ипак, новац често чини немогуће ствари... А спор председника Наполитанаца са градским оцима, који су власници стадиона под Везувом, жесток је.

Било како било, стадион је култно место за навијаче Црвене звезде. У то смо се и јуче уверили, када су се многи са одушевљењем сликали испред стадиона, на којем су им испуњени дечачки снови. Када се звездаши нађу макар на вратима "Светог Николе", срце им се испуни, прораде емоције, врате се сећања из незаборавне мајске ноћи. Они који су били 29. маја 1991. на финалу са Олимпиком, који је Црвена звезда добила после пенала, сећају се сваког корака у Барију. Памте када су се окупили у чувеној луци, када су окупирали парк у центру града, када су корачали ка стадиону који је на периферији и који је од срца града удаљен пола сата вожње ауто-путем. Многи кажу да је то био и дан који ће се тешко поновити.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вујадин Савић: Волео бих да и у домаћем првенству стадион буде испуњен до последњег места!

Зато су емоције експлодирале када је Де Лаурентис најавио пресељење Наполија у Бари. Мада је то и у том тренутку готово немогуће, италијанска штампа је тој причи дала велики публицитет.

Иначи, фудбалски клуб Бари, који је основан далеке 1908, ове године се изборио за повратак у Серију А, али је због очајне финансијске ситуације пребачен у нижи ранг.

СВ. НИКОЛА
КУЛТНО место за све Србе је и Базилика Св. Николе, светитеља којег многи у нашој земљи 19. децембра славе као свог заштитника. Свети Никола окупља католике и православце, а црква је била и под заштитом Немањића, даривали су је краљеви Стефан Дечански, Милутин и цар Душан.
Уосталом, Св. Никола је и слава ФК Црвена звезде, а постала је управо после финала са Олимпиком.