Evropska plivačka federacija (LEN) najoštrije je danas osudila incident u Splitu, u kom su napadnuti vaterpolisti Crvene zvezde.

- Iako se ovaj odvratan napad dogodio na događaju koje ne organizuje LEN, smatramo da je potrebno naglasiti koliko je važno sprečiti bilo šta slično u budućnosti, posebno zbog toga što će Split biti domaćin Evropskog prvenstva u vaterpolu 2022. godine - navodi se u saopštenju LEN-a.

PROČITAJTE JOŠ: POSLE DIVLjANjA U SPLITU: Napadačima na vaterpoliste Crvene zvezde određen pritvor

Predsednik LEN-a Paolo Bareli naveo je da su evropski vodeni sportovi "uvek delili vrednosti međusobnog razumevanja i prihvaćanja nacija".

- Sport ujedinjuje, ne deli. Sportisti i timovi mogu biti rivali, ali nikada neprijatelji. LEN je posvećen primeni ovih principa i očekuje da ih svi poštuju, uvek i svuda - izjavio je Bareli.

PROČITAJTE JOŠ: VATERPOLISTI ZVEZDE O SKANDALU U HRVATSKOJ: Nikoga nismo provocirali, krivo nam je što niko nije prišao da pomogne

LEN čeka ishod istrage i "snažno veruje da neukisni čin manjine neće uticati na mirne sportske odnose Srbije i Hrvatske, dve velike vaterpolo nacije".

Takođe, navodi se da će se "narednih meseci i godina organizovati još velikih događaja u mirnoj i fer atmosferi".