- NE želim ni da pomišljam šta bi se desilo da nisam skočio u more. U glavi mi je bilo samo da se spasem, mislio sam samo na moje dete, moju ženu. Želeo sam samo da se spasem po svaku scenu. Ovako je, na konferenciji za medije, govorio vidno potreseni golman vaterpolista Crvene zvezde Aleksandro Kralj, kojeg su u subotu po podne na splitskoj Rivi jurili razulareni huligani.

Malo više sreće imali su Dušan Vasić i Miloš Maksimović, koji su sa svojim drugom bili u kafiću kada su ih napali ljudi sa maskama, naoružani palicama, lancima, noževima...

U potresnoj ispovesti Kralj ističe da su seli u prvi kafić u kojem su našli slobodan sto. Nosio je dugačku jaknu, nezakopčanu, tako da je konobar primetio Zvezdin grb i potom mu preteći rekao: "Pokrij to!"

SASTANAK U VSS U VATERPOLO savezu Srbije u sredu će se sastati predstavnici sedam klubova koji se takmiče u A-1 i A-2 Triglav ligi. Na sednici će Partizan, Crvena zvezda, Šabac, Radnički, Vojvodina, Nais i Valjevo odlučiti koje će naredne korake da naprave kada je reč o regionalnom takmičenju.

- Mislio sam da je šala, ali kada mi je uzvratio: "Lepo sam ti rekao", predložio sam drugovima da pređemo u drugi kafić - kaže Kralj.

PROČITAJTE JOŠ: SASLUŠAN, PA PUŠTEN KUĆI: Policija tvrdi da sin poznatog fudbalskog trenera nije umešan u napad na vaterpoliste Zvezde

Potom su seli i popili piće, nisu ni slutili kakav im se pakao sprema:

- Gledao sam u telefon, nisam video da mi prilaze. Udarali su me šakama, ne znam s čim sve... U tom haosu najgore sam prošao, jer dok smo se rvali, spala mi je jakna, i nasred Rive, ostao sam sam u Zvezdinoj trenerci. I mislim da su se zbog toga fokusirali na mene.

Tada razjareni huligani počinju da jure svoju žrtvu:

- Krenuli su na mene palicama, noževima. Rekli su da će me ubiti, da skinem trenerku sa sebe, što nisam hteo da uradim. Počeo sam da trčim, da spasem živu glavu. Izgubio sam orijentaciju, razmišljao sam o tome da uđem u neki kafić, hotel, ali gde god da sam krenuo, oni su se pojavljila, udarali... U jednom trenutku video sam da jedan od napadača sa nožem u ruci ide prema meni. Sapleo se i prilikom pada zakačio me nožem po nozi. Video sam da nemam izbora, da će da me ubiju, linčuju, morao sam da skočim u more, a posle su mi u policiji rekli da sam uradio pravu stvar.

I kada je pomislio da se spasao, nastao je haos:

PROČITAJTE JOŠ: HRVATSKI KOMENTATOR ZAPALIO REGION: Zvezdaši, izvinite, nemojte nikada biti kao mi! Gospodo političari, ovo ste vi zakuvali!

- Počeli su da me gađaju kamenicama, vikali su da će me zaklati, govorili "ubij četnika", skidaj sve sa sebe. Posle tri-četiri minuta huligani su se razbežali. Tada su došli neki ljudi. Mislio sam da će da mi pomognu, ali doživeo sam još veće razočaranje. Pričali su sve i svašta, a ja sam govorio da sam vaterpolista, da nisam huligan, već sportista, Crnogorac. Posle 10 minuta provedenih u hladnom moru došla je policija, i tu sam našao spas. Zahvalan sam splitskoj policiji.

Miloš Maksimović je akter snimka na kojem ga huligan juri sa teleskopskom palicom ruci:

- Bio sam u jakni, zakopčan do grla. Kada su nas napali, pokušao sam da izađem iz bašte, kada sam naleteo na dvojicu-trojicu mladića. Kada sam pobegao, jedan me je gađao palicom i pogodio u nogu. Utrčao sam u restoran, pa u hotel, ali niko mi nije pozvao taksi. Srećom, naišao sam na taksistu...

Dušan Vasić priznaje da je imao najviše sreće jer je bio u civilnoj odeći. U napadu je dobio nekoliko udaraca u glavu i leđa.

- Pretpostavljam da im ja nisam bio naročito interesantan, jer nisam imao klupska obeležja - istakao je Vasić.

Inače, trener Aleksandar Filipović je naglasio da je igračima dozvolio odlazak na Rivu, jer je i policajac koji je bio zadužen za Zvezdu procenio da su igrači odeveni kako treba i da nema razloga za strah:

- Momci nisu nikoga provocirali, a nadam se da će jednog dana moći da se pije piće u kafiću u klupskoj opremi.

JA SAM CRNOGORAC

KRALj je naglasio da je psihički potresen i da ne zna da li će u petak da brani u meču protiv Partizana. Objasnio je i zašto je rekao da je Crnogorac:

- Rekao sam da sam Crnogorac, ne u nameri da se izvučem, već ako me ubiju da znaju da sam Crnogorac.

To pitanje zasmetalo je predsedniku UO SD Crvena zvezda Nebojši Čoviću:

- U čemu je problem to što je rekao da je Crnogorac! Šta biste vi rekli da ste bili u njegovoj poziciji. Ljudi, hoćemo li mi da izađemo iz matrice zla i mržnje?


NEBOJŠA ČOVIĆ: OVO JE TEŠKO KRIVIČNO DELO

PREDSEDNIK UO SD Crvena zvezda Nebojša Čović je naglasio da je opasno praviti zamenu teza, pominjati Tatona, jer se u Splitu nisu sukobile navijačke grupe već su napadnuti sportisti.

- Ovde se radi o organizovanom napadu i pokušaju linča. To napominjem da ne bi hrvatsko pravosuđe pravilo ponovo nekakve egzibicije i okarakterisalo ovo teško krivično delo drugačije - istakao je Čović, dodajući da Splitom vlada ekstremna grupa "Torcida".

Prvi čovek SD je prokomentarisao i izjavu predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović:

- Izjava je u redu, ali ne sadrži izvinjenje. Naravno da huliganstvo ne pripada sportu. Ovo nije bilo huliganstvo, nego ekstremni nacionalšovinizam.