ZBOG tuče roditelja na Banjici crvene svi u srpskom vaterpolu. Naročito u Partizanu, čiji su čelnici odlučili da predlože Disciplinskoj komisiji VS Beograda, koji je nadležan za kvalifikacioni turnir za Kup Srbije do 14 godina, da ih kazni po propisima. Crno-beli smatraju da bez obzira na to što je utakmica prekinuta kod rezultata 5:5, da se meč ne nastavi već da se registruje 5:0 za Beograd.

Insistiraju da roditelji ne mogu da prisustvuju mečevima na Banjici do kraja sezone ili makar od tri do pet utakmica. Uz to, naš najtrofejniji klub suspendovao je svog trenera Sinišu Budraka, koji je dobio crveni karton.

- Ovo je katastrofa - ističe direktorka crno-belih Tatijana Rakas. - Hoćemo da pokažemo da smo odgovoran i ozbiljan klub i da je takvo ponašanje roditelja neprihvatljivo za Partizan. Neshvatljivo nam je i ponašanje našeg trenera Siniše Budraka, koji nikako nije smeo da dobije crveni karton. Nije izazvao incident, ali trener vodi utakmicu. Normalno je kada vas sudija opomene, da se povučete i smirite, a ne da nastavite isto do isključenja.

Pročitajte još - SKANDAL NA BANjICI: Tuča roditelja mladih vaterpolista Partizana i Beograda (VIDEO)

Rakasova ističe da je okidač za incident bilo prepucavanje roditelja uz psovke...

- Pa njih su deca iz bazena smirivala! Opravdanje ne postoji, ne može na sportskom borilištu da se tako odgovara na provokacije. Mi našim pravilnikom deci ne dozvoljavamo ni verbalni konflikt, a ako se to desi sankcije su žestoke. Naša želja je da se sve smiri. Znamo i da je policija razgovarala sa roditeljima - razočarana je Rakasova.

Incident na utakmici 14-godišnjaka šokirao je i predsednika VS Beograda Petra Đukića:

- Predlog Partizana je nešto što je primenljivo, jer po Disciplinskom pravilniku za svaki incident kažnjava se klub organizator. Lično sam zgranut, zbunjen. Turnir jeste u našoj ingerenciji, ali moraćemo svi zajedno u VSS da rešavamo gorući problem. Ovo što se desilo nije normalno, to veoma šteti našem sportu. Još jednom se potvrdilo da su roditelji totalno pogrešno shvatili svoju ulogu u procesu vaspitanja svoje dece, da leče svoje frustracije. Ovo je ozbiljan društveni i sociološki problem, kojim moraju da se pozabave psiholozi, psihijatri, ali nažalost i organi reda i tužilaštva.

Đukić smatra da je alarm upaljen za sve sportske institucije. Tvrdi da u sportu deca moraju akcenat staviti na obrazovanje, da završavaju fakultete...

- Opasna je iluzija roditelja da će baš njihovo dete biti vrhunski igrač koji će karijerom obezbediti svoj materijalni i socijalni status u društvu - primećuje Đukić.

PARTIZAN: VELIKI ŠAMAR
- NEMILI događaj na našem bazenu je jedan veliki šamar našem sistemu - ističe se u saopštenju crno-belih. Uprava Partizana se obratila i roditeljima:
- Možda je vaše dete stvoreno da bude pisac, lekar, obućar, košarkaš. Naše neostvarene ambicije ne treba da prenosimo na te mlade ljude i učimo ih pogrešnim vrednostima. Nisi bolji ukoliko povrediš protivnika, nisi jači ako primenjuješ silu... Ne učite decu da se stvari rešavaju ovako, ovom svetu nema pomoći ako se tome uz zajedničku borbu ne stane na put!