ZLATO nisu odbranili, ali su ostali na pobedničkom postolju. Viktor Pivač i Martin Mačković u dvojcu bez kormilara osvojili su bronzu na SP do 23 godine u bugarskom Plovdivu - 6.34,10. Novi prvaci sveta su Rumuni Tiganesku i Paskari (6.31,70), a "srebrni" su braća Turlan iz Francuske – 6.33,49.

- Ovo nam je bila jedna od najtežih trka u karijeri i presrećni smo što smo četvrti put zaredom stigli do postolja. Planirali smo da u poslednjih 500 metara napadnemo zlato, ali nažalost, nismo uspeli - srećan je Viktor Pivač.

Naš dvojac je prošle godine u Roterdamu osvojio zlato. Pre toga, 2014. u Varezeu i 2015. u Plovdivu, radovao se bronzi. Trećim mestom prezadovoljan je i Martin Mačković.

- Za SP u Plovdivu pripremali smo se 25 dana, a trke u Bugarskoj bile su nam prve zajedničke posle godinu dana. Za medalju smo vodili žestoku borbu sa Amerikancima i mislim da je presudila naša velika želja da se domognemo medalje.

Srbi su posle 500 metara bili drugi, iza Rumuna. Tako je bilo i posle 1.500, da bi se u poslednjoj četvrtini trke rasplamsala borba za srebro i bronzu. Naši nisu izdržali udar Francuza, ali su se oduprli Amerikancima.

- Viktor i Martin zaslužuju duboki naklon i za nastup u Plovdivu i za sve što su uradili u ovoj konkurenciji. Sve je bilo po planu do poslednjih 500 metara, kada je trebalo da napadnu Rumune. Međutim, umesto da pojačaju ritam, počeli su da posustaju. Ipak, uspeli su da se domognu bronze - naglasio je trener Lazo Pivač.