IZ ringa u ring, sa kik-boksa na plemenitu veštinu. Najbolji kik-bokser na planeti, sa devet pojedinačnih i jednom ekipnom titulom svetskog šampiona, trostruki prvak Evrope, višestruki osvajač Balkana... 28-godišnji Novosađanin, Nenad Pagonis, prelazi u boksere.


On je na nedavnom Svetskom prvenstvu u Beogradu osvojio svetsko zlato u kik-boksu i trenutno ne razmišlja o mogućnosti da krene na 10. jubilarnu pojedinačnu titulu.


- Nikad ne reci nikad, ali imam druge planove - kaže Pagonis. - Uživaću malo u uspehu, a zatim sebe dovesti u stanje svesti kao da sam početnik i krenuti iznova. To je moj način života, modernog gladijatora u kojem vladaju ratnički kodeksi kao kod samuraja, stari sistemi vrednosti koji su me izgradili kao ličnost i kojih se pridržavam.


* Ne doživljavate kik-boks kao sport?


- To je, kažem, moderno gladijatorstvo sa psiho-fizičkim stresovima koji ne mogu da se mere ni sa čim. Fudbal, košarka... To se igra. U ringu je borba na život i smrt. Tako pristupam svakom meču, previše sam častan i ponosan da bih bio poražen i verovatno zato stalno pobeđujem.


ŠAH * OPSESIJA vam je i igra na 64 polja?
- Imam prvu kategoriju, nastupao sam za Jugović i Titel, a sada igram samo revijalne mečeve. Ne stiže se, jer sam angažovan i kao motivacioni govornik za kompaniju "Rejn internešnel" iz SAD - kaže Pagonis.

* Prelazite u olimpijski boks?


- Osvojio sam sve što je moglo, a boks je novi izazov. Imam 28 godina i šteta bi bilo da u punoj snazi izgubim motivaciju. Radio sam boks par godina unazad sa trenerom braće Kličko, Fricom Zdunekom, koji je, nažalost, preminuo pre godinu dana. Pristupio sam Poleks boks promoušn klubu u Nemačkoj, pa mi predstoji život profesionalnog boksera na relaciji Berlin - Novi Sad.


* Putuje li i porodica s vama?


- Potpuno sam posvećen devetomesečnoj ćerki Tesi i supruzi Maji Brukner, koja je glumica. Završavamo kuću, tu na periferiji grada i nestrpljivi smo da se uselimo. Nema razdvajanja od porodice. Na svako mesto idemo zajedno.


* Obaveze prema bendu "Jurasik rok"?


- Kada završim karijeru, prelazim u muzičare. Gitara i pesma su mi posebna ljubav. U poslednje tri godine održali smo više od 20 humanitarnih koncerata i samo svirke tog tipa nas interesuju. Muzika je vibracija vremena, a mi negujemo zvuk iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, stvaramo iz srca... Oprostiće mi Neša Čanak, Caki Kravić, Boba Sremački, Bane Lukić... profesionalne izlete u ring jer znaju koliko mi muzika znači - rekao je Pagonis.KLUB
* VAŠ posao je vaš klub Pagonis?

- Imamo više od 100 članova. Svakodnevno sam sa trenerima Markom Tajsom i Milošem Milutinovićem. Naša takmičarka Saša Krstić je šampion, a Tamara Bašić vicešampion sveta. Posvećen sam i knjizi sa tematikom iz istorije, psihologije i spiritualnosti. Radim na sebi u duhovnom smislu kroz humanitarni rad - kaže Pagonis.