Tamnoputi Englez Luis Hamilton ispisao je novu stranicu istorije Formule 1, postavši prvi vozač koji je slavio na čudesnoj pisti u Sočiju, gde je vožena Velika nagrada Rusije, 15. trka šampionata sveta!


Na pobedničkom podijumu Hamiltonu su se pridružili klupski drug Nemac Niko Rozberg i vozač Vilijamsa Finac Valteri Botas, a zanimljivo je da im je među prvima čestitao predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je posmatrao prvi gran-pri na tlu najveće zemlje sveta posle tačno 100 godina.


- Ovo je vikend za pamćenje. Pol pozicija, pa pobeda, sve je bilo perfektno, a naročito me raduje to što smo Niko i ja, danas, tri trke pre kraja, osigurali ekipnu titulu Mercedesu, prvu u istoriji - blistao je na podijumu Hamilton, kome je ovo četvrta uzastopna, a deveta pobeda u karijeri.


Na pitanje da li je prednost od 17 poena u šampionatu dovoljna za novu titulu, Hamilton, koji se sa 31 pobedom u gran-pri trkama izjednačio sa legendarnim brkajlijom Najdželom Menselom, rekao je da još ništa nije gotovo i da je Rozberg i dalje u igri.


Njegov klupski drug, i jedini rival za titulu, Niko Rozberg je na startu trke sjajno krenuo, pretekao Hamiltona ali je „ispravio“ krivinu, oštetio pneumatike, pa je već u 1. krugu morao na zamenu. Ipak, uspeo je da do kraja nadmetanja sve preostale krugove (52) preveze na istom setu pneumatika i da sa 21. stigne do druge pozicije.


- Radostan sam što smo osvojili ekipnu titulu i što su momci pripremili automobil tako da sam mogao da donekle, ispravim grešku koju sam napravio na startu - nije preterano bio pričljiv Rozberg.


Novi podijum za finskog vozača Vilijamsa Valterija Botasa je još jednom pokazao da slavni engleski tim, pogonjen moćnim Mercedesovim motorima, jedino može da drži korak sa tandemom Hamilton-Rozberg.


- Kada se sve sabere, moram da budem zadovoljan trećom pozicijom - rekao je Botas, koji je vozio najbrži krug dana - 1.40,896 minuta.


Sjajno je vozio i veteran Dženson Baton u Meklarenu, koji je zauzeo četvrtu poziciju. Do bodova su došli i Danac Kevin Magnusen na petoj, Španac Fernando Alonso na šestoj i tandem Red bula Rikjardo i Fetel na sedmoj, odnosno osmoj poziciji.Finac Kimi Raikone se opet mučio u bolidu Ferarija i bolje od devete pozicije nije mogao. Meksikanac Serhio Perez je Fors Indiji doneo jedan bod osvajanjem desetog mesta.


Sledeća trka vozi se 2. novembra u Ostinu za Veliku nagradu SAD.

REZULTATI VELIKE NAGRADE RUSIJE

1. Luis Hamilton (V. Britanija) Mercedes 1:31.50,744

2. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes + 13,65

3. Valteri Botas (Finska) Viliajms + 17,42

4. Dženson Baton (V. Britanija) Meklaren + 30,23

5. Kevin Magnusen (Danska) Meklaren + 53,61

6. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 1.00

7. Daniel Rikjardo (Australija) Red bul + 1.01

8. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red bul + 1.06

9. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 1.18

10. Serhio Perez (Meksiko)Fors Indija + 1.20VOZAČI

1. HAMILTON 291

2. ROZBERG 274

3. RIKJARDO 199

4. BOTAS 145

5. FETEL 143

6. ALONSO 141TIMOVI

1. MERCEDES 565

2. RED BUL 342

3. VILIJAMS 216

4. FERARI 188

5. MEKLAREN 143

6. F. INDIJA 123